Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се поливат ябълките през есента?

21 октомври 2024, 16:58 часа

Есенният период е решаващ за подготовката на дървета за зимуване, включително и на ябълковите дръвчета. Правилното поливане в края на сезона определя зимната устойчивост на дърветата и поставя основата за бъдещата реколта. Компетентният подход към влажността на почвата ще помогне на градинарите да избегнат щети, нанесени време на зимните студове.

Значението на есенното поливане за ябълката

Напояването с презареждане с вода е важен момент при подготовката на ябълковите дървета за зимата. Достатъчното количество влага в почвата помага на дърветата да развият защитни механизми срещу замръзване.

Кореновата система получава необходимите ресурси за развитие и поддържане на живота през студения период. Оптималното време за есенно поливане е след прибиране на реколтата, но преди падане на листата. Процедурата се извършва в сухо време при температура на въздуха над пет градуса. Късното поливане може да доведе до увреждане на корените при внезапни студове.

По колко ябълки на ден намаляват риска от кръвни съсиреци?

Необходимостта от поливане зависи от количеството на валежите и вида на почвата. Пясъчните почви изискват по-често поливане от глинестите. Лесен начин за проверка на влагата: почвата, когато се смачка на топка, трябва да запази формата си, но лесно да се рони при натиск.

Поливането се извършва чрез обилно напояване на кръга около ствола на дървото. Дълбочината на намокряне на почвата трябва да достигне един и половина метра. Водата се подава бавно, за да се избегне ерозията на почвата. Разходът на вода е приблизително пет кофи за всяка година от живота на дървото.

Характеристики на поливане на млади дървета

Разсадът и младите ябълкови дървета се нуждаят от специално внимание. Количеството вода за тях се намалява пропорционално на възрастта им. Кръгът на ствола на дървото се мулчира с органични материали за задържане на влага. Честотата на поливане зависи от метеорологичните условия.

Ако есента е дъждовна, това може да премахне необходимостта от допълнително поливане. Сухият период изисква задължително овлажняване на почвата. Резките температурни колебания увеличават нуждата на растенията от влага.

Преди поливане разкопайте почвата в кръга на ствола на дървото. Премахнете плевелите, които се конкурират с ябълковото дърво за влага. Около ствола нна дървото се оформя улей за задържане на водата. Мулчирането след поливане помага за задържане на влагата.

Есенното поливане се комбинира с прилагането на фосфорно-калиеви торове. Хранителните вещества помагат на дърветата да се подготвят за зимата. През есента не се използват азотни торове, за да не се стимулира растежа на издънките.

Градинарите често правят грешки: плитко поливане, прекомерна влага, ненавременно изпълнение на процедурата. Използването на студена вода може да стресира растенията. Важно е да се спазват препоръчаните стандарти и срокове, за да донесе максимална полза есенното поливане на ябълката.

Правилно напоеното ябълково дърво има характерни черти: листата запазват тургора си, почвата в кръга около ствола ма дървото е равномерно навлажнена. Липсата на застояла вода на повърхността показва добра абсорбция. Това насърчава равномерното развитие на кореновата система. 

Кои ябълки са най-полезни за възрастните хора?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес