Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове от градинарите: Използване на яйчени черупки в градината

23 октомври 2023, 17:10 часа

Черупките от яйца могат да се използват по много начини в домакинството, като намират приложение и в градинарството. Успешните градинари споделят как точно да ги използвате, за да имате успех.

Яйчени черупки – употреба в градината

Използвайте черупки от яйца, за да пуснете разсад на закрито

Може да пуснете разсад в пластмасови кофички, но това е временно решение и те в един момент трябва да бъдат изхвърлени. Има торфени саксии, саксии за вестници, черупки от кратуни и дървени плоскости като примери за екологични варианти. Сред тях се откроява и употребата на черупките от яйца.

Тайната, която всеки градинар трябва да знае - ЯЙЧЕНИ ЧЕРУПКИ

Напълнете черупката до половината с пръст, поставете семена и чакайте чудесни резултати. Когато растенията са достатъчно големи, можете да трансплантирате цялата саксия в градината, където черупката ще се разпадне, осигурявайки добавен калций в почвата.

Градински мулч

Съберете черупки от яйца, останали ви след готвене, и ги натрошете добре. След това ги добавете към почвата на вашата градина. Те се разлагат бавно и ще помогнат за аерирането на почвата, тъй като подобряват водния поток. Друг плюс е, че ще отделят калций, който е полезен за растенията.

Подхранвайте доматите си с повече калций

Добавянето на калций към вашите доматени растения чрез черупки от яйца ще помогне за предотвратяване на гниене в края на цветовете. То се получава при калциев дисбаланс. Така че помогнете на доматите си да растат здрави.

Хитър ход през есента: Използвайте черупки от яйца в градината

Черупки срещу вредители

Използвайте черупки от яйца около основата на растенията, за да ги предпазите от нашествие на охлюви.

Добавка към компоста

За да подобрите качеството на вашия компост, ще искате да добавите всички биоразградими вещества, които можете, включително черупки от яйца, заради полезния и вече споменат калций.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес