Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-добрите дни за засаждане на лук през октомври

28 септември 2024, 20:13 часа

Лунният календар разкрива кое е най-доброто време за засаждане на лук преди наближаването на зимата. Това не е единственият фактор, който определя успеха на събитието и богатата реколта през новия сезон.

Засаждане на лук през октомври

Основното условие, което трябва да се вземе предвид при засаждането на лук през есента, е времето. Следователно датата на засаждане трябва да се изчисли въз основа на климатичните условия на даден регион. След засаждането и преди настъпването на студеното време, луковиците трябва да имат време да се вкоренят, но не и да покълнат. Това отнема приблизително 2-3 седмици. Средно градинарите засаждат лук месец преди началото на стабилните студове.

Тънкости при засажане на зимен лук и чесън - къде, кога и как се прави 

Препоръките на лунния календар на градинаря също не могат да се нарекат второстепенни. Ако времето и климатът позволяват, по-добре е да планирате засаждането за периода от 5 октомври до 11 октомври. Според лунния календар най-добри са датите 18, 19, 22 и 23 октомври.

Ако засаждате лук, за да получите глави или за зеленина, не е необходимо да третирате предварително посевния материал. Ако ще засадите шалот, първо трябва да отрежете шийките, след което да накиснете луковиците в топла вода за около ден. Температурата на водата трябва да бъде около +30 градуса.

За да засадите лук преди зимата, първо трябва да заравните терена. След това направете жлебове с дълбочина около 5 см. Разстоянието между жлебовете трябва да бъде най-малко 15 см.

Засадете сухи глави с дъното надолу, като ги заровите наполовина в земята. Между луковиците оставете 5-7 см. Поръсете лука с дървесна пепел и слой почва. Леко уплътнете почвата. След това мулчирайте лехите с хумус, слама, сухи листа, смърчови клони или клони от иглолистни дървета. Не е необходимо да поливате зимния лук след засаждането. Изчакайте около седмица. Ако през това време все още не вали, тогава можете да го полеете малко. Когато настъпят силни студове, покрийте лехите с лук със спанбонд.

Лукът обича топлината и слънцето. Изберете слънчеви лехи, разположени в южната част на градината. Препоръчително е те да са защитени от вятъра. Почвата трябва да е лека. Идеалният вариант е хумусно-песъчлива почва с добър дренаж или хумусна глинеста почва. Лукът има слаба коренова система, така че се нуждае от плодородна почва.

Можете безопасно да засадите лук в райони, където преди това са сте отгеждали краставици, тиквички, тикви, патладжани, чушки, домати, картофи, дини,зеле, царевица и пъпеши. Подобно на чесъна, лукът не трябва да се засажда на едно и също място две години подред. Направете почивка от поне три години. Или още по-добре пет.

Само опитните градинари правят това с лука и реколтата издържа цяла зима

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес