Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това евтино лекарство от аптеката ще спаси краставиците от мана

21 август 2024, 09:28 часа

През август поради температурните промени през нощта и деня се образува голямо количество конденз, което може да е пагубно за краставиците. Тези условия благоприятстват развитието на мана. Основното в случая е да се идентифицира болестта навреме и бързо да се предприемат действия.

Лек от аптеката против мана по краставиците

Фалшивата брашнеста мана по краставиците може да се види веднага, като се погледне вътрешната страна на листата. Първо върху тях се появява светло пожълтяване под формата на петна. Ако не се борите с тях, гъбата започва да се разпространява по листата. Тогава всички листа ще се покрият с жълти петна, краставиците ще започнат да гният, тъй като листата им не могат да извършват пълноценна фотосинтеза.

С помощта на този тор ще берете домати, краставици и чушки до падането на сланата

Увреждането на краставиците от пухкава мана възниква поради температурни промени. В оранжерията може да се създаде повишена влажност - през деня е много горещо и през нощта е хладно. Тогава се появява кондензация и се появява под формата на влага върху листата. И в тази среда гъбичните бактерии се развиват добре. В открита земя е още по-лесно за краставиците да се заразят с това заболяване: ако вали често, след няколко дни краставиците започват да страдат от пухкава мана.

Едно просто лекарство от аптеката ще спаси реколтата от мана. Това прекрасно средство срещу гъбични заболявания по краставиците е евтино и достъпно за всички - става въпрос за водороден прекис. За целта се използва 3% водороден прекис, който се прилага с помощта на бутилка с дозатор. Съставката се разрежда с вода в съотношение 1:3 - за 100 ml водороден прекис са необходими 300 ml чиста вода.

Препоръчително е да вземете топла, а не хладна вода за обработка, тъй като листата на краставицата могат да започнта да пожълтяват и да се извиват, когато се напръскат с хладка вода. Но когато използвате този метод за борба с мана, трябва да сте наясно с няколко нюанса.

Първо, гъбичката на мана се появява само от долната страна на листа, така че трябва внимателно да напръскате всички долни части на растението. Дори не е нужно да пръскате отгоре, това няма да помогне.

Второ, не можете да намалите дозата, различна от посочената. Ако разредите прекиса повече, той няма да работи, гъбичките няма да умрат и ще продължат да се развиват върху краставици, унищожавайки растенията.

След като краставиците отново укрепнат, засегнатите листа, където се е намирала гъбичката, трябва да бъдат отстранени, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на заболяването.

Преди 20 август: Напръскайте краставиците с това и ще берете плодове до октомври

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес