Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият тор за краставиците в края на лятото

23 август 2024, 10:12 часа

Много градинари пренебрегват торенето на краставиците в края на лятото, но това е голяма грешка. Торенето през този период е важно не само за подобряване на качеството на последната реколта, но и за подобряване на почвения състав. 

Най-добрият тор за краставиците в края на лятото

На този етап от развитието на краставичните насаждения градинарите с опит използват дървесна пепел - тя съдържа много калий и микроелементи. Този тор е подходящ за повечето растения. Особено полезен е за краставиците, тъй като спомага за подобряване на качеството на почвата, повишава производителността и устойчивостта на болести.

С помощта на този тор ще берете домати, краставици и чушки до падането на сланата 

Препоръчително е да добавите пепел три пъти през август. В началото на месеца нанесете 150-200 грама тор под всеки храст в суха форма в добре рохкава и влажна почва. След това в средата на месеца повторете същата доза. И в края на месеца посочената доза дървесна пепел може да се разтвори във вода, да се остави да се кисне за един ден, да се прецеди (това е важна стъпка) и да се напръскат растенията лист по лист с приготвения разтвор. Освен това можете да добавите обелки от картофи, кори от банани под храста. 

През август краставиците се нуждаят от подхранване с пепел в началото на месеца, в средата и в края. Ако краставиците са в оранжерия, тогава дозата може да бъде намалена, ако растат на открито, тогава дозата може да се увеличи. Ако температурата е под +10 градуса, приложението трябва да се отложи. Не забравяйте, че пепелта може да се използва като основен тор или като допълнителен тор за подобряване на качеството на почвата. Може да се използва и за борба с вредители и болести.

В края на лятото краставиците започват да дават по-малко плодове. Това се влияе от времето, става по-хладно (особено през нощта), сутрин има мъгла и често вали. За да удължите периода на плододаване на краставиците до есента, трябва да ги подхранвате по-често и по-обилно с калиеви и азотни торове.

Така че торенето с дървесна пепел може да се прилага дори на всеки 5-7 дни, като се прави по-концентриран и наситен разтвор (например 200-400 грама пепел на 10 литра вода). По същия начин можете да извършите листно подхранване с разтвор на калиев сулфат или дори по-добре с калиев монофосфат.

Зеленият тор (билкова инфузия) може да се използва всеки ден (или през ден, комбиниран с поливане). Същото важи и за торене с инфузия на сено, ферментирал оборски или пилешки тор.

Как да увеличите добива от краставици с помощта на пепел и люспи от лук?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес