Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на краставиците с пепел - 4 бабини рецепти

08 юни 2024, 09:59 часа

Дървесната пепел е ефективен тор за краставици, който се харесва на много градинари. Натуралният продукт помага не само за увеличаване на добива на зеленчуци, но и за защитата им от различни вредители.

Тези народни рецепти за хранене на краставици с дървесна пепел ще ви помогнат да получите богата реколта.

По правило в почвата често липсват калий и фосфор. Дървесната пепел съдържа доста висока концентрация на тези елементи. Такъв тор ще бъде достойна алтернатива на скъпите индустриални продукти. Фосфорът е необходим на краставиците, за да образуват пълноценни и жизнеспособни завръзи, а калият помага да се противопоставят на различни болести и вредители, укрепва кореновата система и поддържа водния баланс, необходим за добър растеж.

Листни въшки по краставиците - най-добрите бабини рецепти

Важно: Не използвайте пепел, която съдържа пластмаса или други битови отпадъци за тор. Това няма да причини нищо друго освен вреда на растенията.

Пепелта се използва за торене в редица случаи:

  • когато е необходимо да се подготви почвата за предстоящи засаждения;
  • ако киселинността на почвата е твърде висока и трябва да се намали;
  • когато е необходимо да се подхранят краставици по време на цъфтежа;

Ето 4 ефективни народни рецепти за торене на краставици с дървесна пепел.

Разтвор с пепел

Най-простият тор за подхранване на краставици, растящи на открито или в оранжерия, е класически разтвор с пепел. За да го приготвите, вземете кофа и изсипете 2 чаши чиста пепел, след което я разредете с гореща вода, така че контейнерът да се напълни до ръба. След това съставът трябва да се настоява в продължение на 3-4 дни. Можете да разбърквате периодично. След този период полученият продукт се разрежда с вода в съотношение 1 към 10 и се използва за кореново и листно подхранване на краставици.

Пепел с билки или трева

Билкова инфузия се приготвя от всяка окосена трева или отстранени плевели. Най-ефективна е инфузията от коприва. Най-важното е използваната трева да е чиста, без гъбични увреждания и насекоми.

В този случай е по-добре да вземете голям контейнер, в който ще трябва да поставите 4 чаши пепел, кофа трева и да напълните всичко с две кофи топла вода. Разтворът се настоява най-малко една седмица. Дръжте капака леко отворен и периодично разбърквайте сместа.

Когато разтворът е готов, той трябва да се разреди с вода в съотношение 1 към 10 и с него да се напръскат или да се напоят храстите.

Пепел със сапун

Пепелта и сапунът се използват като защита срещу вредители и гъбични заболявания по краставиците. Първо трябва да приготвите разтвор на пепел по първата рецепта и след като престои 1 ден, добавете стърготини от сапун за пране и разбъркайте добре. Някои градинари просто добавят 50 ml течен сапун, за да ускорят процеса на приготвяне.

Пепел с мая

Ефектът на дрождите при краставиците се крие в активността на гъбичките: въведените в земята дрожди започват активно да се размножават, създават добри условия за други полезни почвени микроорганизми и се борят с патогенните врагове. Намалява заболеваемостта на насажденията и те изграждат силен имунитет към лошите климатични условия и неприятели. Дрождите бързо обработват органичните вещества и минералните компоненти, които са били добавени по-рано, насищайки почвата с азот и фосфор.

За да приготвите тази рецепта, вземете 1 кг прясна мая, накиснете я в 5 литра загрята вода и оставете за 6 часа. След това получената смес се смесва с пепелния разтвор от първата рецепта в съотношение 1:10.

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави
 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес