Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на ягодите през юни - защо е важно да се прави

06 юни 2024, 14:23 часа
Реклама

В сезона на ягодите, когато започне прибирането на реколтата, много градинари спират торенето. Но това е много голяма грешка.

Периодът, в който започва прибирането на реколтата от ягодите, е особено важен за градинарите. И през тези няколко седмици насажденията се нуждаят от много допълнителни хранителни вещества, за да раждат по-добре и за да не стават плодовете малки при следващата реколта. 

Торен на ягодите през юни

По време на плододаването обилното и често поливане е изключително важно за ягодите. Въпреки това, то може да отмие много хранителни вещества от почвата с течение на времето и поради това храстите ще се нуждаят от торене. И можете да ги наторите по няколко различни начина.

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Птичи тор - разрежда се с вода в съотношение 1:30 и се настоява в продължение на няколко дни в херметически затворен съд. След това сместа се използва за поливане.

Запарка от коприва - необходимо е да вземете кофа с накълцана коприва и да я напълните с вода, след което да я оставите за няколко дни. От този разтвор се използва по 1 литър за поливането на всеки храст.

Също така много градинари съветват да се използва инфузия от ферментирала трева и плевели за торене на ягодите през юни. За да направите това, трябва да напълните половината коа с плевели и след това да я напълните с вода, оставяйки я на слънчево място за ферментация. Покрийте с найлоново фолио и направете малки дупки в него. Оставете на слънце за около седмица. Ще бъде достатъчно да използвате тази инфузия само веднъж. По-често подхранване не е необходимо и дори може да навреди на растението.

Ягодите, които са засадени за първа година, не се подхранват през юни, тъй като при засаждането им трябва да се използва торове в почвата. През май те се подхранват с азотни торове за растеж на зелена маса и ягодоплодни храсти.

Но през юни азотът не се използва за торене, тъй като азотните минерали помагат за изграждането на зелена маса. И ако продължите да торите с азот, храстите и листата ще продължат да растат, а плодовете ще останат малки и бледи.

Когато ягодите започнат да дават плодове и в същото време продължават да цъфтят, необходимо е да ги подхраните с тор с основата на бор. Борът подобрява цъфтежа, насърчава натрупването на прашец, образуването на плодове. При липсата му реколтата ще намалее - плодовете ще са по-малко.

Поливайте ягодите с вода по време на плододаване - 2 пъти седмично при горещо време и 1 път седмично при облачно време. Необходимото количество за 1 кв.м. площ е до 30 литра вода. Ако в региона има чести дъждове, тогава не поливайте ягодите, в противен случай те ще изгният.

Балансът е важен за ягодите: твърде малко влага и те ще бъдат сухи; ако влагата е твърде много, те ще изгният. За да се запази влагата по-дълго, лехите се мулчират със сено или дървени стърготини. Мулчът за ягоди трябва да е мек - борови стърготини не работят в случая. Поливайте вечер, след залез слънце - това ще предотвратите бързото изпаряване на водата. Преди поливане всички зрели плодове се събират предварително, за да не изгният заради влагата. 

Кога и как се садят ягоди, ако искаме богата реколта

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес