Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на ягодите през октомври - направете го така, за да е двойна реколтата им следващата година

15 октомври 2024, 16:14 часа

През октомври работа в градината постепенно приключва. Въпреки това, не трябва да пренебрегвате торенето на някои растения: бъдещата реколта зависи пряко от това. Например, ягодите трябва да се подхранят два пъти през есента, за да се удвои реколтата от плодове през следващата година.

Торене на ягодите през есента

Преди да пристъпите към добавяне на хранителни вещества в почвата, вижте какво е времето. Торенето е ефективно само когато е сухо и топло.

През есента ягодите се нуждаят от органични вещества. Можете да използвате едно от трите изпитани във времето решения на базата на птичи тор, пепел или оборски тор.

В този случай пепелта може да се нанесе под растенията в суха форма.

Трябва ли да се косят ягодите през есента?

Ягодите също се нуждаят от минерални добавки. Препоръчва се използването на два вида торове:

  • суперфосфат в количество от 10 грама тор на десетлитров контейнер с вода;
  • калиева сол в количество от 20 грама на десетлитров контейнер с вода;

Всички торове се прилагат в корена на всеки ягодов храст.

Обичайният избор на градинарите са фосфорни и калиеви торове. Има обаче едно предупреждение - в избрания тое трябва да има повече фосфор. Факт е, че този микроелемент има добър ефект върху плодовете: те стават сочни, вкусни и сладки. Калият, напротив, разваля вкуса на ягодите и е важно да не прекалявате. Ето защо е необходимо правилно да се разпредели количеството тор в полза на фосфора.

Торенето на ягодите през есента до голяма степен зависи от вашите действия при засаждането. Ако при засаждането на храстите сте добавили правилните торове към почвата (хумус, двоен суперфосфат и калиев сулфат), тогава плантацията не се нуждае от допълнителен тор през първите две години. През третата година, в средата на октомври, е необходимо да се подхранват храстите с 2 гр хумус, 100 гр двоен суперфосфат и 20 гр калиев сулфат. През четвъртата година се прилагат само минерални торове: 100 гр двоен суперфосфат и 12 гр калиев сулфат.

Важно: ако вашата ягодова градина вече е на пет години, тогава няма смисъл да торите. Насажденията трябва да се пресадят.

Можете също да добавите към почвата през есента и следните компоненти:

  • Пепел. Източник е на калий и микроелементи. Можете да разпръснете пепелта около храстите, като леко я вкопаете в почвата.
  • Костно брашно. Обогатява почвата с фосфор и калций, което спомага за укрепване на кореновата система.
  • Калиева сол. Тя е източник на калий, който може да се използва, ако няма калиев сулфат.
  • Микроелементи. Изборът в случая е за магнезий и бор, които могат да подобрят здравето на растенията и добивите през следващия сезон.

Къде е най-добре да засадите ягоди?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес