Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на ягодите през август - ето как е правилно да се прави

06 август 2024, 12:46 часа

За повечето култивирани многогодишни растения август е решаващ период - това се отнася и за ягодите. През този период те се нуждаят от правилното торене. В същото време много градинари погрешно смятат, че е достатъчно да окосят насажденията.

Но августовското торене е изключително важно за растежа и развитието на културата, както и за бъдещата реколта. 

Какво да направите с ягодите след прибирането на реколтата?

Защо трябва да торите ягодите през август?

Първо, ягодоплодните трябва да възстанови силата си след плододаването, както и развитието на кореновата система, растежа на листата, пипалата и новите розетки. На второ място торенето през този период е важно, защото се залагат плодни пъпки за следващата година.

Трето, самите ягоди се нуждаят от торене по това време на годината, точно както през пролетта.

С какво да подхраните ягодите през август?

Ягодите по това време на годината се нуждаят от азот (за да може растението да възстанови растителната си маса - добавя се през първата половина на месеца). По това време насажденията се нуждаят от фосфор и калий.

Прост вариант е сложен тор, в който тези вещества са в равни пропорции. За да може растението да презимува добре, е необходим калций. Може да се прилага в края на август или дори през есента. Може също така за торене да се използват бор, магнезий и сяра.

Други грижи за ягодите през август

Препоръчително е ягодите да се подновяват веднъж на всеки 4 години. Тоест, ако тази година се засадят млади разсади, следващата година след засаждането ще бъде първата плодоносна година, следващата година ще бъде втората, след това третата и веднага след прибирането на третата плодоносна година ще е необходимо подновяване на насажденията.

При отстраняване на храстите е необходимо да се проверят за наличие на вредители и болести, болната зелена маса не може да се използва за компост, в противен случай спорите могат да попаднат в почвата с ягодови насаждения.

Грижата за градински ягоди или ягоди започва веднага след прибиране на реколтата. Това могат да бъдат летни сортове, които дават плод веднъж на сезон или ремонтантни. Но като цяло всички грижи започват в средата до края на август. Разбира се, ако регионът е топъл, тогава всичко това ще се случи през септември, а ако, напротив, е студено с кратко лято, тогава през юли.

Ако ягодите вече са на 3-4 години, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да отрежете болните и стари листа. Ако по листата се открият странни петна или са неравномерно оцветени, изсъхнали или имат синкав оттенък, тогава те трябва да бъдат отрязани. 

Ако храстите са много стари и все още има 1-2 месеца топло време, тогава можете да отрежете храстите напълно, но тогава определено трябва да подхранвате ягодите с азотни торове. В случая е подходяща инфузията от оборски или пилешки тор, урея и сложен минерален тор като азофоска. През зимата ягодите трябва да се оставят с листа, така че да покриват долната част на храстите, където се образуват корени, издънки и цветни пъпки. Не е нужно да режете храстите твърде много, оставяйки издънките на височина от 5 сантиметра.

Кой ТРЯБВА да яде ягоди?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес