Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на ягодите - 5 правила, които НЕ трябва да забравяте

01 юни 2024, 11:45 часа
Реклама

Ягодите са една от културите, които обикновено се торят доста често. Правилното торене укрепва имунната система на ягодоплодната култура в дългосрочен план и е най-добрата „инвестиция“ в качествена реколта. Но в случая е важно не само да се използват най-добрите торове, но и да се прилагат по правилния начин.

5-те основни правила за торене на ягоди

Те включват:

  1. Съобразяване с метеорологичните условия при листно торене.
  2. Избор на правилното време
  3. Правилна обработка на листата
  4. Правилно приложение на гранулирани торове
  5. Поливане преди торене

Важен елемент от грижата за коментираната култура е прилагането на листно торене. Въпреки това си струва да знаете, че времето играе важна роля в това. Трябва да е сухо. Ако завали, процедурата трябва да се повтори отново.

Времето също е важен фактор за успеха на торенето. По правило процедурата се извършва само рано сутрин или късно вечер.

Кога е най-доброто време за засаждане на ягоди през 2024 г

Много градинари забравят, че е необходимо да се третира не само външната част на листата, но и вътрешната част. В този случай третирането ще бъде по-ефективно.

Важно е да запомните, че прилагането на сухи смеси трябва да се извършва съгласно специално правило: почвата първо се навлажнява и едва след това се извършва торене. Правилото важи и за торенето с течни торове - почвата първо трябва да се напои.

Ако се придържате към тези пет правила, листното и кореново торене ще даде отличен ефект. Но за е богата реколтата, трябва да се спазват и други правила в грижата за тази градинска култура, както и да се осигурят подходящи условия за нейното развитие. 

Ягодите предпочитат леки глинести, песъчливо-глинести почви, които осигуряват добра аерация на кореновата система и задържане на влага в достатъчни количества. Ягодите се развиват добре и на черноземни и сиви горски почви, но тежките глинести почви трябва да се избягват. На такива почви, с висока влажност и липса на въздух в почвата, насажденията ще страдат от заболявания на кореновата система. Те се развиват и плододават по-добре в слабо кисели почви (pH 5,7-6,2). Подземните води трябва да лежат най-малко 60-80 см от повърхността на почвата.

За разлика от много други култури, за които напояването с пръскачки е нежелателно, ягодите го обичат. Резултатът е активна вегетация с появата на нови листа. При хладна пролет честота на поливане е веднъж седмично. Със започването на жегите честотата на поливане се увеличава до 2-3 пъти седмично, в зависимост от количеството на естествените валежи.

Какво е правилното поливане на ягоди по време на цъфтежа? Ако навън е сухо, спазвайте посочената честота - едно обилно поливане на 2-3 дни. Оптималното време за поливане по време на вегетация и цъфтеж е рано сутрин. Допуска се и вечерно поливане.

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес