Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези цветя са опасни за здравето и е по-добре да ги махнете от дома си

17 март 2023, 12:26 часа

Няма съмнение, че стайните растения придават цвят на дома ви. Растенията в саксии придават на всяка стая усещане за живот, свежест и уют. Някои стайни растения обаче могат да бъдат опасни за здравето. Някои стайни растения имат сок, който прилича на пара, което може да предизвика дразнене, сърбеж и изпускане. Тези отрицателни ефекти са общи за всички видове млечка.

Реклама

Кои цветя носят в дома само нещастия и беди и е по-добре да ги махнете веднага!

Стайните растения могат да предизвикат и алергични реакции. Контактът със стайни растения може да предизвика сърбеж, обриви и слюноотделяне. Възможно е да се появят подуване на очите и устните, кашлица и затруднено дишане. Такива растения са здравецът и игликата. Фикусите са декоративни растения, които могат да бъдат открити в почти всеки дом. Те обаче са изключително опасни за вашето здраве: фикусите могат да предизвикат астматични пристъпи и сериозни алергични реакции.

Азалиите, хортензиите и филодендроните също са доста отровни. Тези растения могат да причинят вреда само ако бъдат погълнати. Ето защо те не трябва да се допускат за съжителство с деца и трябва да бъдат премахнати от дома.

Цветята от семейство тойнови са още по-опасни. Типични примери са олеандърът, адениумът, камелията и мандевилата. Тези цветя съдържат вещества, които имат отрицателен ефект върху сърдечносъдовата функция. Разбира се, няма опасност, ако само ги оценявате. Въпреки това те не трябва да се приемат през устата, дори и да се препоръчват в рецептите на традиционната медицина.

Особено опасно е, когато растението е във фаза на цъфтеж и има особено силна миризма. Тази миризма може да предизвика силно главоболие. Такава миризма има при лилиумите. Тези цветя са колкото красиви, толкова и вредни. Всички видове лилии без изключение са вредни за човешкото здраве. Това цвете може да причини много силно главоболие и дори загуба на съзнание. Това цвете никога не трябва да се поставя на места, където хората спят.

Най-лесните и необичайни начин да пресадим орхидеите бързо и ефективно

Чучулигата е друго растение, което често се намира в стаята. Това доста голямо тропическо растение означава "чудотворно" на гръцки език. То е изключително отровно. Ако бъде оставено недокоснато, докато е в саксията, това не е голяма беда. Сокът му обаче може да изгори вътрешните органи, очите, гърлото и стомаха, затова никога не трябва да се опитва. Той може да раздразни и епидермиса, ако влезе в контакт с кожата.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес