Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 5 грешки съсипват вашата градина и цветя

12 август 2024, 10:24 часа

За разсада трябва да се грижим внимателно: да бъде напояван, плевен, наторяван и подрязвани навреме. Във всичко обаче е важна умереността, твърдят специалистите. В противен случай няма да получите очаквания резултат.

Някои градинари са толкова разпалени и обзети от желанието си да са полезни, че започват да се грижат за растенията си твърде интензивно. Това може да доведе до тяхното изгниване и дори смърт.

Има някои често срещани грешки, които хората правят, когато става въпрос за градинарство. Така те причиняват повече вреда на растенията, отколкото полза.

Топ 10 грешки в градинарството, които почти всеки прави

Пет често срещани грешки, които правят много градинари

·       Прекомерно поливане

И разсадът, и цветята се нуждаят от вода, но някои хора поливат прекалено много растенията си. За да избегнете това, внимателно проучете нуждите на всяко растение: някои понасят сушата дори по-добре от влагата.

·       Твърде много наторяване

Точно като преполиването, градинарите може да си помислят, че се грижат за растенията си, когато ги торят постоянно. Но пренасищането няма да доведе до желания резултат: разсадът може да не порасне, листата ще започнат да се обезцветяват и може да се получи натрупване на токсини.

·       Постоянно почистване

Говорим за навика често да плевим лехите, както и да премахваме всяко паднало листо и боклуче от земята. Всъщност, такъв „боклук“ може дори да бъде от полза: той осигурява на растението хранителни вещества и също така предпазва земята от прегряване.

5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

·       Ранно подрязване

Ако бързате и режете често едно растение неправилно или предсрочно, това ще доведе до изсъхване на храста и реколтата ще стане много по-бедна. Ето защо, това трябва да бъде съобразено с вида и сорта на растението, скоростта му на растеж и климатичните условия - в този случай няма да навредите на разсада.

·       Често косене на тревата

Красивата и гладка морава е наистина красива гледка през летния сезон. Но трябва да запомните това, че тревата трябва да се остави да порасне поне малко, за да остане зелена и гъста. Освен това, не косете тревата в жегата: това само ще изсуши почвата и на земята ще се образуват жълти „плешиви петна“.

Повечето торове и препарати струват много пари. Но опитните градинари знаят, че можете да спестите много, като купите най-евтините продукти. Например, ще ви трябва янтарна киселина:  общо няколко таблетки на литър вода, ще помогнат за стимулиране на растежа на корените. Разсада трябва да се накисне в разтвора за 10-12 часа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес