Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на свежите и цъфтящи цветя у дома: Ето какво да НЕ пропускате

18 януари 2024, 14:31 часа

Добрата грижа и подходящите условия за вашето стайно растение са основата на добрия растеж и цъфтеж. Продължете да четете, за да разберете какво да не пропускате в грижата за вашите цвета, за да имате успех.

1. Светлина

Растенията се нуждаят от слънчева светлина, за да растат здрави и свежи. Проверете от каква точно светлина се нуждае вашето цвете, защото не всяка би била подходяща. Вашият инстинкт може да ви казва да го поставите на перваза на прозореца, където ще има много светлина. Това не винаги е най-добрият вариант.

2. Избягвайте преполиването

Най-добрият начин да разберете дали вашето стайно растение се нуждае от поливане е да наблюдавате почвата. Пъхнете пръста си в горните сантиметри от почвата и проверете – ако се усеща суха – полейте. Ако се усеща влажна – изчакайте. Всеки признак, че растението не е здраво, често е индикатор, че получава твърде много или твърде малко вода.

Съвети при поливане на стайни растения за най-добър растеж

3. Използвайте дъждовна вода, когато е възможно

Добра идея е да използвате дъждовна вода за вашите стайни растения, когато това е възможно.

4. Изкарайте ги на чист въздух

Отворете прозорците близо до вашите стайни растения, за да могат да дишат чист въздух. Растенията консумират въглероден диоксид от въздуха, за да растат, и отделят кислород като обратна услуга към вас.

5. Подрязвайте внимателно

Отстранете всички мъртви или умиращи листа/клони, за да позволите на свеж нов растеж да пристигне на тяхно място. Така енергията на растението ще е насочена само към свежите листа.

Чести проблеми със стайните и растения и КАК да ги решите

6. Проверете дали е време за пресаждане

Ако вашето растението надрасне саксията си – значи е време за пресаждане. Следете растежа и обърнете време кога има нужда от нова саксия. Ако забележите, че корени се развиват върху почвата ви или растат през дренажните отвори на дъното на саксията, отделете време за пресаждане.

7. Уверете се, че саксиите имат дренажни отвори

Когато вземете вашето стайно растение, проверете дали има дренажни отвори на дъното на саксията. Те са толкова важни, за да позволят на излишната влага да излезе. Ако няма, по-добре сменете саксията с такава, които има добри дренажни отвори.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес