Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на опитните градинари - как да запазите реколтата от домати свежа възможно по-дълго

22 септември 2024, 21:32 часа

Градинарите, които имат мазе или изба, могат лесно да съхраняват реколтата от всяка култура за дълъг период от време. Доматите не са изключение. Но опитните градинари знаят, че не трудно зеленчуците да се запазят свежи дори и в апартамента. В случая хладилникът не може да осигури дългосрочно съхранение. Но въпреки това, при използването на няколко метода, този проблем ще бъде решен.

Трикове за съхранение на домати в апартамент

Методът горчица на прах и хартия - тази техника ще бъде полезна дори ако се опитвате да запазите реколтата от най-узрелите домати. Първо, зеленчуците се измиват старателно, стъблото се отстранява и се изсушава. След това вземете стъклен съд за съхранение (буркани, например), положете слой суха горчица и хартия. Поставете слой домати, добавете горчица на прах и отново хартия. Доматите ще останат свежи няколко месеца.

Учени разкриха неочаквано полезно свойство на доматите 

Препоръчително е да използвате този метод за съхранение на зелени домати: те ще имат време да узреят и няма да се развалят. Трябва да вземете контейнер (например дървена кутия) и да го покриете със слой вестник. Наредете доматите. Стъблото трябва да "гледа" нагоре. Покрийте с хартия. След това просто редувайте слоевете.

Съхранение в хладилник и изба

Плодовете могат да се съхраняват в хладилник за дълго време, като се поставят в отделението за зеленчуци или в зоната за свежи храни. За да увеличите срока на годност, се препоръчва да увиете всеки домат в пергаментова хартия.

Можете да ги поставите в кутия или контейнер на слоеве, отделяйки единия слой от другия с хартия, но в този случай продуктите ще влязат в контакт един с друг, пренасяйки влага, което ще намали времето за съхранение. Вместо хартия можете да използвате фолио.

Не се препоръчва да съхранявате домати в хладилника, поставяйки ги в купчини контейнери или в найлонови торбички по същата причина. Найлоновото фолио също не е подходящо за разделяне на слоеве - задържа влагата. Максималният срок на годност на доматите в хладилника е 2 седмици.

Можете да поставите плодовете в мазето, където ще издържат малко по-дълго. Като контейнер за съхранение е подходящ дървен палет или кутия. Доматите трябва да бъдат подредени на слоеве, отделяйки един слой от друг с лист пергамент или увивайки всеки плод отделно. Поставете не повече от 3 слоя в кутии, в противен случай долният слой зеленчуци ще бъде смачкан от горните.

Засадете тези растения веднага след прибиране на реколтата от домати

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес