Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Справяне с топлинния стрес: Как да защитим зеленчуците в горещите дни

24 юни 2024, 05:20 часа

В много части на страната градинарите изпитват сериозно безпокойство, когато летните температури започнат да се покачват, особено когато те са съчетани с малко количество валежи.

Реклама

Въпреки че някои зеленчуци страдат повече от други, всички изпитват някакъв стрес при повишаване на температурите. Справянето с топлинния стрес може да бъде разочароващо, затова е важно да се намерят начини за защита на зеленчуците при горещо време.

Още: Свежест и енергия: 5-те най-добри етерични масла за лятото

Защита на растенията при изгарящи температури

Продължителното излагане на високи температури може да доведе до изгаряне на листата, тяхното опадане и дори до слънчево изгаряне на растенията. Освен това високите температури пречат на фотосинтезата и могат да причинят натрупване на токсини в растенията. Растенията, които са подложени на стрес поради горещините, могат да развият деформирани или горчиви плодове.

Ето най-добрите начини за защита на зеленчуците в горещо време, за да избегнете необратими щети.

ЗАЩИТЕТЕ

Един от най-популярните начини за предпазване на растенията в летните горещини е използването на покривало за сянка в градините. Една обикновена кърпа под формата на сянка за градината може да бъде опъната между подпори или да се изгради по-сложна структура в районите, които са изложени на непоносими горещини. Мрежите и перголите също могат да помогнат за създаването на сянка, която да предпазва растенията през най-горещото време на деня.

НАПОЯВАНЕ

Осигуряването на много вода по време на горещините е полезно за справяне с топлинния стрес. Най-добре е да използвате система за капково напояване и да я проверявате редовно, за да сте сигурни, че всички растения получават достатъчно количество вода.

Системата за разпръскване също е полезна и помага за намаляване на температурата на растенията. Поддържането на добра хидратация на растенията им дава необходимата енергия, за да се преборят със стреса, причинен от горещите температури.

МУЛЧ

Трябва да осигурите мулч около растенията, за да подпомогнете задържането на влагата, както и да предпазите растенията при изгарящи температури.

Здравите растения се справят най-добре с топлинния стрес

Още: Хортензията не цъфти: Ето какво да направите, за да възвърнете цветовете

Един от най-добрите начини да защитите растенията си от изключително високи температури е да сте сигурни, че им осигурявате всички необходими хранителни вещества, за да бъдат здрави. Богатата органична почва, органичните торове, многото вода и многото грижи ще поддържат зеленчуковата ви градина готова да издържи, когато настъпят високите температури.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес