Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете това в почвата при засаждане на разсада, за да расте буен и здрав

21 февруари 2023, 11:30 часа
Реклама

Опитните градинари винаги използват една съставка при засаждането на разсад. Обикновено тя се третира като отпадък, но всъщност е от голяма полза в градинарството. Благодарение на нея разсадът расте буен и здрав.

Съставката, благодарение на която разсадът расте здрав и силен

Тя е не само ефективен тор, но и средство за борба с вредители и болести. Става въпрос за утайка от кафе. Със същата ефективност е билковата маса, която остава след приготвянето на чай.

Разлагайки се в почвата, органични вещества я подхранват и обогатяват с ценни вещества.

Тайната на баба: Едно просто действие ще накара разсадът да расте като луд

Кафените зърна съдържат азот и калий, от който растенията се нуждаят за растеж и развитие, а чаят прави почвата рохкава, въздухо- и водопропусклива.

Някои градинари добавят остатъци от кафе и чай към купчината компост. Но други използват тези съставки при засаждането на разсад.

Високото съдържание на кофеин отблъсква охлюви и други вредители. Достатъчно е да поръсите около растенията утайка от кафе и можете да забравите за проблема.

Разсадът ще започне да расте като луд, ако го полеете с това

Ако почвата е кисела, тогава кафената утайка трябва да се използва с добавяне на вар, тъй като кафето има висока киселинност.

Преди да използвате тези продукти, те предварително трябва да се изсушат в тиган или фурна.

Когато засаждате разсад, добавете щипка използвани сушени чаени листа на дъното, а кафето може да се смеси директно с почвата.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес