Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като приберете първата реколта от краставици, задължително ги полейте с това

09 юли 2024, 13:09 часа

След прибирането на първите краставици е необходимо да продължите да подхранвате растенията, тъй като през този период те се нуждаят от достатъчно количество калий, фосфор и азот. Много градинари използват тези вещества отделно, но можете да приготвите разтвори, които ще съдържат необходимите микроелементи.

Торене на краставиците след прибиране на първата реколта 

Разредете 2 супени лъжици калиев хлорид и 1 супена лъжица амониев нитрат в 10 литра вода. Разбъркайте добре разтвора, след което полейре в корена. Този състав е идеален не само за краставици, но и за домати.

Хапчето, с което реколтата на краставиците ще е по-богата от всякога

След 10 дни е необходимо да се приложи друг тор, който е приготвен предварително. Накиснете 2 кофи оборски тор в буре с вода, оставете тора да се настоява в продължение на две седмици. Към 10 литра обикновена вода добавете 1 литър от получения концентрат и 1 супена лъжица калиев сулфат. С готовата смес се поливат краставиците.

След това няма да се налага да повтаряте тези две подхранвания, защото краставиците ще разполагат с достатъчно хранителни вещества до края на плододаването.

Други трикове за богата реколта от краставици

За богата реколта от краставици е важно и правилно поливане. Като се имат предвид оптималните климатични условия, поливането се препоръчва на всеки 2-3 дни. За да избегнете грешки, трябва да се придържате към стандартното правило: на 1 m² са необходими 9 до 12 литра вода.

По правило краставиците са влаголюбиви и изискват поливане на всеки 3-5 дни, но поливането трябва да се извършва по-често в жегата. Препоръчително е да се полива с топла, утаена вода. По този начин можете да избегнете стреса за растенията поради температурни разлики и да не охлаждате почвата в началото на лятото.

Относно торенето краставицата не обича излишния азот (особено в амониева форма). Краставиците не обичат излишната органична материя - това ще доведе до прекомерен растеж на вегетативната маса в ущърб на плододаването. В резултат на това плодовете стават кухи отвътре, растат извити и рехави.

Употребата на азотни торове не е необходимо да бъде прекалено честа - благодарение на особеностите на кореновата система краставиците няма да поемат „твърде много“ от това вещество. Възможно е обаче да има хранителен дисбаланс, липса на калий, фосфор и други микроелементи.

По време на цъфтежа краставиците се нуждаят от калий, фосфор, желязо, магнезий, калций и от малки количества азот.

Торене на краставиците през юли - ето кои са най-добрите торове

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес