Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще берете краставици до сланата, ако ги поръсите с това

23 юли 2024, 17:57 часа

Всеки градинар иска да удължи плододаването на краставиците, които отглежда в градината си. За да постигнете този резултат е важно да поръсите почвата с една смес. В резултат на това храстите от краставици ще дават плодове до замръзване. В случая няма да има проблеми нито с количеството, нито с качеството на образуваните плодове. Благодарение на този тор градинарят ще може да събере 2 пъти повече краставици от обикновено.

Средства за получаване на двойна реколта от краставици и удължаване на плододаването им

В случая става въпрос за смес, състояща се от две съставки: градинска инфузорна пръст и гранулиран оборски тор.

Краставиците няма да имат прибиране с този тор 

Първият компонент е необходим на растението, за да придобие защита от опасни микроорганизми, както и да получи важни за него микроелементи: силиций, магнезий и бор. Втората съставка е източник на онези хранителни вещества, без които дългосрочното плододаване на краставиците е невъзможно.

За килограм и половина градински диатомит трябва да използвате килограм гранулиран оборски тор. С получената смес трябва да покриете почвата директно под растението. Препоръчително е процедурата да се извърши в края на юли или след настъпването на последния месец на лятото. Предимството на сместа е, че действа постепенно: почвата запазва подобреното си състояние за дълго време.

Подхранване и поливане на краставиците

В началото на растежа на лозата е достатъчно да я наторите, комбинирайки поливане с нитрофоска в количество от 1 супена лъжица на кофа вода. В средата на плододаването (през юли) и в края на лятото е необходимо попълване на дефицита на калий и азот. Смесете половин кг оборски тор и 1 супена лъжица калиев сулфат в кофа с вода. Ако по време на засаждането не са били внесени достатъчно органични торове, необходимостта от торене се появява два пъти по-често.

Разликата в грижите за краставици в оранжерия и на открито е значителна. В оранжерията температурата винаги е по-висока, така че растенията имат различни изисквания. Ако след дъжд или в хладно време на открито поливането може да се пропусне, тогава на закрито е необходимо поне веднъж на ден. Повечето сортове при липса на влага могат да променят вкуса на плодовете. В резултата на това плодовете стават горчиви. Самият плод става неестествено извит и неравномерен по дебелина.

Разходът на вода е 8-12 литра на квадратен метър. Ако по някаква причина почвата е доста суха, нормата се увеличава до 15-20 литра. Дълбочината на навлажняване на почвата трябва да бъде най-малко 20 cм. Сутрешното поливане винаги се извършва в корена, така че водата да не пада върху листата. Най-доброто време е от 6 до 10 сутринта, когато слънцето все още не е твърде силно. Препоръчително е да се извършва вечерно поливане от 19 до 21 часа, когато все още е топло. В оранжерията, след всяко поливане, е необходимо да се проветри помещението и трябва да се уверите, че въздухът не е твърде влажен ( оптималната влажност е 60-65%).

Ако температурата на въздуха е твърде висока, трябва да отворите всички вентилационни отвори и да поставите кофи със студена вода между растенията. Липсата на поливане значително намалява добива, а напояването на листата на растенията води до появата на гъбични заболявания.

След поливане на краставиците - какво точно трябва да направите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес