Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само с 1 поливане седмично ще приберете богата реколта от краставици, ако направите това

16 юли 2024, 15:10 часа

Общоприето е, че в горещо време краставиците трябва да се поливат много често, в противен случай те ще станат горчиви, безвкусни и малки. Подобно разсъждение обаче е подвеждащо, тъй като може да се постигне отлично плододаване на краставици, дори ако поливате само веднъж седмично. Но за целта трябва да приложите един лесен за изпълнение трик.

Трик за богата реколта от краставици само с 1 поливане седмично

Оказа се, че можете да поливате растенията толкова рядко, ако върху почвата има слой мулч. Мулчът не само задържа влагата в почвата, но и подобрява структурата на почвата, предотвратява растежа на плевелите и насища растенията с полезни елементи. Дебелината на мулча трябва да бъде 10-15 сантиметра. Обикновено такъв слой се прави от слама, дървени стърготини, накъсана хартия или плевели.

Най-добрите рецепти против мана по доматите и краставиците

Когато поливате краставици в горещи дни, трябва да използвате 5 литра вода за всеки храст, защото тогава ще има достатъчно влага за една седмица. Градинарите, които са използвали този трик, отбелязват високото качество на реколтата, както и значително спестяване на време.

Грижа за краставиците през юли

От момента, в който започне цъфтежът, почвата около краставиците винаги трябва да е умерено влажна. По-добре е да поливате краставици рано сутрин или вечер, когато няма жарко слънце. И е по-добре да направите това с утаена вода, а не с ледено студена чешмяна вода. След горещ ден поливането със студена вода е сериозен стрес за краставиците.

Много градинари премахват безплодните цветя, но това е голяма грешка. Безплодните цветя са необходими на краставиците за опрашване. Това са мъжки цветя, които трябва да са на растението, за да опрашват женските цветя. В противен случай няма да имате реколта.

Растежът на страничните издънки при краставиците трябва да се контролира при вертикално отглеждане. В противен случай вашите насаждения ще се превърнат в огромни гъсталаци, които няма да дадат плод. Страничните издънки се отстраняват напълно или след като образуват 2-3 листа. Всичко зависи от характеристиките на сорта. Опитайте да експериментирате с различни методи и вижте резултатите.

Не забравяйте да подхранвате растенията навреме. Особено ако предпочитате органични торове, които трябва да се прилагат доста често, за да имат добър ефект.

През юли се препоръчва и подхранване на краставиците с течен вермикомпост веднъж на 14 дни. Ако листата им пожълтяват или изсъхват, тогава ги подхранвайте по-често - веднъж на 10 дни.

С този тор краставиците ще растат 2 пъти по-бързо

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес