Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари всяка есен заравят цели домати в градината

29 септември 2024, 16:43 часа

Всеки градинар се стреми винаги да има най-добрата реколта в градината си. За да направят това, градинарите с опит активно експериментират. Например, някои от тях заравят зрели домати в градината си. Но защо правят това и има ли наистина резултати?

Заравяне на зрели домати в градината - ползи

Оказва се, че зрелите домати могат да бъдат невероятно ефективен органичен тор, който съдържа много хранителни компоненти. Тези вещества са необходими за подобряване на растежа на други растения във вашата градина.

Кой е най-добрият тор за доматите - тайната на богатата реколта 

По-специално, следните важни елементи могат да бъдат намерени в доматите:

  • калий;
  • фосфор;
  • азот;

Когато доматите се разлагат в почвата, те осигуряват на градинските култури всички необходими хранителни вещества и по този начин могат да подобрят както добива, така и качеството на прибраните плодове.

Ако вашите домати са вкусни и дават добра реколта, можете просто да ги заровите и семената ще се разпространят из цялата площ. И още през следващия сезон ще можете да събирате реколта от самозасаждане - а това е много важно за органичното градинарство. 

Докато доматите се разлагат, те освобождават органична материя, която помага за задържане на влагата и подобрява аерацията на почвата. Това е необходимо, така че почвата в градината да стане по-рохкава и по-благоприятна за корените на растенията.

Нa пръв поглед изглежда, че насекомите и гъбичните патогени изглежда са привлечени от доматите, но след като са под земята, вредителите няма да могат да стигнат до тях. Освен това доматите съдържат и естествени фунгициди, които ще предотвратят развитието на различни гъбични заболявания в градината.

Повечето градинари просто изхвърлят негодните за консумация домати, но те могат да бъдат използвани като ценен ресурс във вашата градина. По този начин не само ще подобрите околната среда, но и ще спестите пари за торове.

По отношение на метода за заравяне на доматите с цел получаване на готов разсад, той е наистина добър, но изисква спазване на някои правила. Доматите се заравят цели в дупка на дълбочина 15-20 сантиметра. Това трябва да стане преди първите нощни слани.

Когато снегът падне и температурата достигне минусови температури, лехите с домати се покриват със спанбонд или агрофибър. Посевите ще започнат да поникват изпод дупките под покривния материал.

Проблемът с този метод на отглеждане е, че растенията могат да замръзнат и да умрат или да забавят растежа си. Такива експерименти са оправдани в южните райони, където зимите са топли.Но дори и в снежна, умерено топла зима, разсадът от домати може да поникне.

Ако експериментът е успешен, през пролетта ще получите доматени храсти, които са устойчиви на температурни промени и болести. 

Тайната на опитните градинари - как да запазите реколтата от доматои свежа възможно по-дълго 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес