Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари пръскат ябълките и крушите с това през октомври

02 октомври 2024, 15:30 часа

Опитните градинари прилагат различни трикове, за да си осигурят богата реколта. Един от тези трикове е свързан с овошките. Градинарите с опит винаги залагат на пръскане на ябълката и крушата със специален разтвор преди настъпването на зимата. 

Пръскане на ябълки и круши през есента

След падане на листата, но не по-късно от края на октомври, короната на храстите и дърветата и почвата под тях се пръскат с разтвор на карбамид. За приготвянето му 500-700 гр от лекарството се разреждат в 10 литра вода. Това помага за предотвратяване на струпеи и петна.

Ябълки или круши - кой плод е по-здравословен

Ябълковата градина може да се напръска допълнително с 5% железен сулфат. Всички пръскания се извършват в сухо и безветрено време, като се спазват мерките за безопасност. Лицето трябва да носи респираторна маска, гумени ръкавици, предпазна рокля и очила, за да предпази очите си от химикали.

Подготовката на почвата за зимата започва с премахване на листата. Те могат да съдържат градински вредители и гъбични спори, така че не се препоръчва да оставяте растителност на повърхността на земята. След като окапят всички листата и се извърши цялостното им почистване от градината, градинарите започват с есенното копаене на почвата.

Земята се изкопава с остра лопата на дълбочина 15-20 см в междуредията и 10-15 см по проекцията на короната на храстите и дърветата. Ако почвата не е твърде сбита, тя може да се разхлаби с гребло или фреза. По време на копаене е необходимо да се отстранят многогодишните плевели и ларвите на вредители, които могат да се появят на повърхността на почвата. След това се препоръчва да се прилагат фосфорни и калиеви торове.

За всяко възрастно ябълково и крушово дърво добавете 300 гр суперфосфат и 200 гр калиев сулфат. Торовете се влагат заедно с органични вещества или се изсипват в кръга на ствола на дървото и се поливат с вода. За сливи и череши препаратите се разреждат в съотношение 3 супени лъжици суперфосфат на 10 литра вода и 2 супени лъжици калиев сулфат на 10 литра вода. 4-5 кофи от получения разтвор се изсипват под всяко възрастно растение. Това помага да се увеличи зимната издръжливост на растенията.

В изтощена зона се препоръчва да се добави полуизгнил оборски тор към почвата. Ако е необходимо, да се намали киселинността на почвата, се използва млян варовик, гасена вар, доломитово брашно или дървесна пепел. Изкопаването на почвата трябва да се извършва в сухо време, тъй като мократа почва може да се уплътни, вместо да стане рохкава. Лопатата трябва да се забавива строго вертикално спрямо повърхността на земята.

Триковете на опитните градинари, с които ябълките не се развалят цяла зима

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес