Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари никога не остават без това цвете в градината си

02 октомври 2024, 14:54 часа

Много градинари избират невен за засаждане в своите парцели не само заради ярките му цветове. Това цвете има уникален ефект върху здравето на почвата и помагат за защитата на други култури от вредители и болести.

Невен: Естествена защита срещу вредители

Невенът е естествено средство за борба с различни вредители. Неговият аромат и отделяните в почвата вещества отблъскват нематоди, листни въшки, колорадски бръмбари и други вредители, които могат да увредят реколтата.

Само опитните градинари заравят това цвете в почвата, когато изсъхне

Засаждането на невен между зеленчуковите лехи помага да се създаде защитна бариера, която намалява риска от нашествие на вредители. По този начин градинарите могат да намалят употребата на химически пестициди и подходят по по-щадящ начин към околната среда.

Подобряване на почвата: как невенът действа в това отношение

Невенът играе важна роля и за подобряване структурата на почвата. Корените на тези растения отделят фитонциди, които потискат развитието на патогенните микроорганизми и предотвратяват развитието на гниене.

В допълнение, кореновата система на цветето насърчава аерирането на почвата, подобрява нейната водопропускливост и осигурява достъп на кислород до корените на други растения. По този начин невенът помага за създаването на благоприятни условия за растежа и развитието на градинските култури.

Невенът често се използва като придружаващо растение за други култури. Той спомага за подобряване на микроклимата в леглата, като помагат за предпазване на растенията от прегряване и прекомерно изпаряване на влагата.

Например засаждането на невен до домати или чушки помага за поддържане на оптимални нива на влажност на почвата и намалява риска от прегряване на растенията в горещите дни. Тази симбиоза прави градината по-устойчива на неблагоприятни климатични условия и увеличава общия добив.

Декориране на зеленчукова градина: естетическата стойност на невен

Невенът не само е от полза за градината, но и я украсява. Техните ярки, богати цветя създават цветни акценти сред зеленината, което прави градината по-красиво. Това цвете се съчетава добре с други цъфтящи растения и могат да се използват за създаване на цветни аранжировки в цветни лехи. Зеленчукова градина, украсена с невен, не само радва окото, но и дава по-добра реколта, тъй като това цвете отблъсква вредителите.

Невенът е топлолюбиво растение и е много чувствителен към замръзване. Той се отличава със своята издръжливост и може да издържи на суша за дълго време. Само в самото начало на растеж тези цветя изискват значително поливане

Невенчетата предпочитат добра светлина или лека частична сянка. В сенчестите зони цъфтежът им става по-малко изобилен и растенията стават по-високи.

Цветето, което трябва да засадите до ягодите и картофите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес