Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саксийни растения, които изсъхват през лятото: Как да ги върнем към живот

20 юли 2024, 16:49 часа

Ако на дадено растение му липсват вода, светлина и грижи, то умира. Гледката на увехнало или изсъхнало растение в саксия често изглежда безнадеждна. Не всичко обаче е такова, каквото изглежда. Дори мъртвото растение може да бъде върнато към живот с помощта на някои основни съвети, които всеки от вас може да приложи.

Още: Експерт разкрива: Да слагаме ли камъни на дъното на саксиите

Има ли признаци на живот?

Ако растението ви е загубило много листа и е станало кафяво, не се отказвайте от него. Достатъчно е на растението да са останали поне няколко пъпки, зелени листа и здрави стебла. Благодарение на тях можете да върнете любимото си растение към живот. Съживяването на растението изисква много търпение, понякога няколко месеца.

Вода

Растенията, които са преполивани, понякога изглеждат изгнили, с пожълтели листа, които изглеждат сякаш са си изгубили живота. Докато ако сте забравили да поливате растенията си, листата им ще бъдат кафяви и набръчкани.

Ако сте прекалили с поливането, прехвърлете растението в суха почва. Ако растението е жадно, поливайте го внимателно.

Светлина

Ако сте преместили саксията и растението ви не получава достатъчно слънчева светлина, то ще увехне. Опитайте се да поставите саксията на добре осветено място и не го сменяйте.

Влажност

Растенията абсорбират вода чрез листата и корените си, затова саксията трябва да се държи на място, където има влага, не прекалено много ярка светлина и не прекалено сухо.

Още: Болна орхидея: 5 начина да я върнете към живот

Наторяване

Растение, което не е наторено правилно, не расте правилно и листата губят цвета си. Растението в саксия абсорбира стойностите от почвата, затова я обогатявайте постоянно. Растението трябва постоянно да се подхранва с органичен тор. Торенето ще върне живота на растението за няколко дни. През лятото внимавайте да не ги оставяте без вода. Добре е също така да обогатявате саксиите с нова почва.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес