Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този черен тор краставиците ще растат като луди

25 юли 2024, 13:41 часа

При отглеждането на краставици е важно да се обърне внимание не само на висококачественото поливане , но и на това да се прилагат полезни торове. Така нареченият черен тор, който значително увеличава добива на краставици, е лесен за приготвяне от всеки градинар.

Черен тор за богата реколта от краставици 

За да накарате краставиците да дават повече плодове, наторете ги с домашно приготвен продукт от четири съставки – пепел, мая, активен въглен и вода. 

Ще берете краставици до сланата, ако ги поръсите с това

Черният тор, направен от импровизирани продукти, ще замени скъпите продукти, закупени от магазина, и агресивните химикали за торене на краставици. Домашната алтернатива ще засили имунитета на културата, което ще направи растенията по-устойчиви на инфекции и вредители. Благодарение на него ще получите богата реколта от краставици.

Как да приготвим черен тор за краставици?

Смесете 1 супена лъжица пепел с пакетче мая, след това добавете 4 таблетки активен въглен и добавете 2 литра вода към съставките. След това пюрирайте сместа в блендер, прецедете и доведете обема до 3 литра.

Една чаша от получения тор се разрежда с 5 литра вода. Поливайте лехите с този течен тор. Една чаша черен тор е достатъчна за един краставичен храст. Торенето трябва да се извършва веднъж на 25-30 дни.

Торене на краставиците с коприва и оборски тор

За приготвянето на този тор е най-добре да използвате коприва, но можете да използвате и плевели от градината, картофени върхове и прясно окосена трева. За да приготвите, трябва да напълните избрания контейнер със зелена маса и да добавите вода. Оставете бъдещия разтвор да престои поне 2-3 дни, но за предпочитане една седмица. След ферментацията разтворът се разрежда с вода 1:5. Използва се за поливане в следната разходна норма 5 l/m2. Този тор може да се използва през целия вегетационен период.

Торене с оборски тор - за целта ще трябва да вземете пресен говежди тор и да го разтворите във вода (1:5). Оставете сместа да ферментира 7-10 дни, след което се разрежда с вода 1:10. Полученият тор се използва за кореново торене – 1 литър/храст. Краставиците се торят по този начин до края на плододаването.

По подобен начин се използва и пилешки тор. Но е по-добре да го разредите в съотношение 1:15, тъй като е по-концентриран.

Торенето на краставици е абсолютно безопасна и ефективна мярка, която ще помогне да се увеличи производителността и като цяло да се удължи плододаването.

Можете да използвате както химични сложни съединения, така и органични за торове - продукти, които се намират буквално във всеки двор. Но за да бъде торенето полезно и да осигури очаквания ефект, е важно да изберете правилния тор и да го приложите в оптималната фаза на вегетация. 

Краставиците няма да имат прибиране с този тор

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес