Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този балсам краставиците ще растат като луди през август и няма да горчат

07 август 2024, 17:50 часа

Тази година много градинари се оплакват, че реколтата от краставици не е успешна. За съжаление екстремните климатични условия, сушата и болестите, които оказаха огромно влияние върху добивите им, причиниха големи загуби. Само най-опитните успяха да поддържат добра реколта до средата на лятото. Ако сте от късметлиите, вижте как трябва да изглежда торенето на краставиците през август.

Торене на краставици през август

За съжаление 2024 година не беше благосклонна към градинарите, отглеждащи тези растения. Много от тях се бореха с различни проблеми при отглеждането на краставици, което доведе до много по-ниски добиви. Екстремните метеорологични условия - горещини, бури и градушки, както и продължителната суша причиниха огромни щети. Добивите от краставици също са повлияни от температурните колебания между деня и нощта, към които това растение е особено чувствително. Освен това в някои райони на страната краставиците практически са изчезнали от лехите поради болести - късна мана (мана) и бактериално ъглово петно.

Още: Изсипете чаша от това в кофа с вода и ще получите най-добрия тор за краставици

Ако реколтата ви е оцеляла въпреки трудностите, трябва да се погрижите правилно за нея в средата на лятото. През август трябва да се погрижим не само за системното поливане, но и за торенето на краставиците. През този месец те се нуждаят от хранителни вещества, богати предимно на калий и фосфор, благодарение на които поддържат добивите и удължават периода на прибиране на реколтата. Допълнителните хранителни вещества ще увеличат количеството на плодовете и ще подобрят качеството им – най-вече няма да са горчиви.

Балсам за краставици за увеличаване на добивите

През август краставиците, които са преживели болести и топла юлска вълна, се нуждаят от специална подкрепа. Отличен начин да им осигурите допълнителни хранителни вещества е да използвате естествени хранителни вещества. Два органични тора, добре познати на всеки градинар, ще свършат чудесна работа. Става дума за гранулиран оборски тор (овчи или говежди) и биохумус, които в комбинация се превръщат в отличен тор.

Още: Този тор ще съживи краставиците само за 1 нощ

1. В 10-литрова кофа добавете 500 мл гранулиран оборски тор и 200 мл биохумус

2. Напълнете съда с вода (за предпочитане дъждовна) и разбъркайте добре

3. Поставете сместа в сенчест ъгъл на градината за 7 дни, като я разбърквате от време на време.

Така приготвеният тор разреждаме в съотношение 1:10 (1 част от разтвора към 10 части вода) и с него поливаме културата на всеки 2 седмици. Това е идеално решение за хора, които искат да поддържат добива и да удължат плододаването на краставиците по напълно естествен начин.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес