Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво и как да се торят ягодите след плододаване?

12 август 2024, 12:27 часа

След прибирането на реколтата от ягоди много собственици на градини може да си помислят, че работата с растенията е приключила. Това обаче не е така: през този период ягодите се нуждаят от специални грижи, за да възстановят силата си и да осигурят добра реколта през следващия сезон. Основният аспект на грижите след плододаване е торенето.

Поливане с оборски тор. Това е едно от най-ефективните средства за подхранване на растенията. Вземете кофа от 10 литра и напълнете една четвърт от нея с оборски тор. Напълнете остатъка с вода и оставете за 3 дни да престои. След това разредете сместа в съотношение 1:5 и полейте ягодите. Поливането се препоръчва при сухо време.

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Птичи тор. Този тор също е ефективен за подхранване на растенията. Торът се разрежда с вода в съотношение 1:20. Важно е да поливате само почвата около храстите, като избягвате попадането на разтвора върху зелените части на растението.

Пепел. Този отпаден материал може да се използва чрез просто поръсване по почвата около храстите. След поръсване не забравяйте да полеете почвата. За по-интензивен ефект можете да приготвите разтвор на вода с пепел: залейте 1 кг. пепел с 10 литра вода и оставете за 2 дни. Поливайте ягодите с 500 мл разтвор под всеки храст.

Минерални торове. За повишаване на имунитета на ягодите се препоръчва използването на специализирани минерални торове като Фитиспорин, калиев сулфат и др. Универсалните торове за ягоди също ще проработят. Важно е да следвате инструкциите на опаковката, за да не нарушавате дозировката и да не навредите на растенията.

Безопасна ли е ежедневната консумацията на ягоди

Допълнителни мерки за грижа

Премахване на пожълтели листа и гнили плодове. Обърнете внимание на състоянието на растенията и отстранете всички повредени части.

Почистване на района от плевели. Те могат да извличат от полезните за растението вещества и те да са в негостиг за него.

Лечение с фунгициди. Ако ягодите са боледували често през сезона, се препоръчва да се приложи фунгицид, за да се предотврати разпространението на болестта.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес