Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резитба на катерливи рози през октомври - как е правилно да се прави, за да цъфтят дълго и пищно

23 октомври 2024, 20:51 часа

Много градинари са убедени, че резитбата на розите е незадължителна процедура. Но според градинарите с опит това изобщо не е вярно - цветята се нуждаят от тази процедура, за да радват с буйни цъфтежи.

Колкото по-гъсто растат розовите храсти във вашата градина, толкова по-малко светлина достига до тях. За да имат буйни цветове следващата пролет и лято, те  трябва да се подрежат точно сега. В случая е важно процедурата да се извърши правилно.

Кога да режем катерливите рози?

Октомври ще бъде най-доброто време за резитбата им. Тези рози цъфтят на издънки, израснали през същата пролет, така че сега могат безопасно да бъдат подрязани. Но ако роза цъфти на миналогодишни издънки, по-добре е да се подрязва веднага след цъфтежа.

Подрязването може да изглежда като трудна задача в началото, но според градинарите с опит, всъщност не е толкова трудно. Ако направите това през октомври, тогава вашите рози ще имат по-голям шанс да цъфтят обилно през следващата година. Правилното подрязване помага на растението да спести енергия и да се съсредоточи върху отглеждането на нов и силен растеж през пролетта.

Най-добрите торове за розите през есента са тези

Трябва да започнете с повредените и кръстосаните стъбла, които могат да попречат на растежа на останалите. Ако видите зелена част вътре при рязане, това е знак за здрав растеж и такива клони могат да се оставят.

След резитбата трябва да започнете почистването - отстранете всички паднали листа и клонки, защото те могат да привлекат вредители. Между другото, от всички рози след подрязване на стъблата трябва да премахнете всички листа. Това се прави, за да не изгният и да унищожат растението.

Как да покрием роза за зимата?

За да се предпази растението от замръзване, то трябва да бъде покрито за зимата. Методът на покриване може да зависи от сорта и възрастта на розата. Зрелите и високи рози просто ще трябва да бъдат покрити със смърчови клони. Но по-чувствителните рози трябва да бъдат напълно покрити.

За да направите това, можете да използвате специални покривни материали: геотекстил, лутрасил или спандбонд. Те могат да бъдат опънати върху метална или дървена рамка - този метод е подходящ за покриване както на отделни рози, така и на цели площи с тях.

Смърчови клони също могат да се използват за покриване на розите. Те създават добра топлоизолация и в същото време пропускат въздух. Въпреки това не трябва да ги използвате, докато температурата не падне до -5 градуса или по-ниско.

Как е правилно да се подготвят розите за зимата?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес