Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскане на доматите по време на цъфтежа - ето как се прави

07 юли 2024, 10:07 часа

Когато доматите вече цъфтят, определено не можете да пропускате пръскането - поне ако очаквате да видите много плодове по храстите по-късно.

Листното подхранване на доматите също трябва да се извърши през юли и в края на юни. Това може да стане чрез пръскане на листата, стъблата на доматите и почвата около растението.

Пръскането на домати по време на цъфтежа е задължително, за да получите много плодове на храстите. Можете да използвате борна киселина, йод с мляко или стимуланти, за да подобрите растежа и образуването на плодове върху домати.

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Как да пръскате домати по време на цъфтежа?

За да нахраните домати, можете да използвате няколко различни средства и всички те ще дадат много добър ефект върху появата на плодници.

Борна киселина - това е много високоефективен тор, който има голям ефект върху метаболитните процеси на доматите и ще помогне дори в случаите, когато завръзите изобщо не се появяват на растенията. За употреба трябва да приготвите разтвор: 5 грама киселина на 10 литра топла вода. Имайте предвид, че борната киселина не се разтваря добре в студена вода.

Йод с мляко - този разтвор ще помогне за предотвратяване на окапването на завръзите. Но е важно млякото да е с ниско съдържание на мазнини, не повече от 2,5%. В противен случай такова пръскане ще причини повече вреда, отколкото полза, тъй като мазното мляко ще образува филм върху доматите, който ще пречи на фотосинтезата. За да приготвите разтвора, трябва да разтворите литър мляко в 10 литра вода и да добавите 5 капки йод.

Стимуланти - тези продукти могат да бъдат закупени в магазина и те определено ще осигурят появата на плодове върху домати при всяко време и дори ако наоколо няма опрашващи насекоми.

Как правилно да поливате домати в горещо време?

През горещите периоди доматите трябва да се поливат по-често от обикновено. Не веднъж седмично, а веднъж на два дни. Обикновено трябва да изразходвате около половин кофа вода за всяко растение.

Трябва обаче да се съсредоточите не толкова върху календара и обема на течността, а върху състоянието на почвата. Почвеното покритие не трябва да остава сухо дълго време. Някои градинари пренебрегват това правило. В резултат на това почвата изсъхва силно. Тази ситуация може да бъде коригирана. Но само чрез постепенно поливане с първоначално използване на относително малки обеми течност (около литър на храст).

Но често градинарите правят и друга сериозна грешка: те силно навлажняват изсъхналата почва. Голямо количество вода, навлизащо в почвата наведнъж, няма да помогне за решаването на проблема. Напротив, прекомерното поливане в този случай ще навреди значително на растението. Съществува риск от пълна загуба на реколтата.

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес