Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскайте краставиците веднъж на десет дни с това и реколтата им няма да има прибиране

10 август 2024, 18:12 часа

Опитните градинари разчитат на един трик за богата реколта от краставици. Те пръскат насажденията с един разтвор, който може да се използва и за домати и пипер през месец август. 

Разтвор за пръскане на краставиците за изобилна реколта

За да го приготвите, вземете кофа и изсипете 9 литра утаена хладка вода в нея. За приготвянето на разтвора ще ви е необходим и литър мляко или суроватка. Предварително разтворете 25 капки йод в литър мляко - това е около една чаена лъжичка. Необходим ви е  още един компонент катранен сапун - ще ви трябва една супена лъжица от него.

Най-добрите рецепти против мана по доматите и краставиците

Ако нямате катранен сапун, може да използвате обикновен сапун за пране - 35 гр ще са достатъчни. Необходимо е да го настържете на ситно ренде и да го добавите към млякото или суроватка. Необходимо е да смесите всичко добре, така че съставките да се разтворят напълно.

Разбъркайте добре получения разтвор. Изсипете разтвора в пръскачка и третирайте краставиците с него. Третирането се извършва рано сутрин или късно вечер, дори и да е тъмно. Можете да пръскате краставици веднъж на всеки 10 дни; торенето може да се използва дълго време без вреда за културата, но все пак трябва да се прилага внимателно.

Този разтвор стимулира растежа и развитието на растенията, влияе върху вкуса на зреещите плодове, краставиците стават по-сладки и вкусни. Освен това приготвеният тор спомага за увеличаване на производителността и осигурява на коренището необходимите макро- и микроелементи.

Ако искате растенията ви да бъдат силни, да дават плодове дълго време и активно да се противопоставят на болести и вредители, трябва да помислите с какво да нахраните краставиците през август. През този период храстите вече не се нуждаят от толкова много азот, колкото калий и фосфор, както и микроелементи. Следователно, за пълното развитие на краставиците, ще трябва да извършите поне две или дори три хранения по време на плододаване.

В самото начало на плододаването използвайте разтвор от 1 супена лъжица нитрофоска на 10 литра вода. След няколко седмици разредете 0,5 кг оборски тор и 1 супена лъжица калиев сулфат в кофа с вода.

Ако е почти невъзможно да се предвиди и предотврати появата на вредители, тогава наличието на болести в градинските лехи зависи от това дали знаете как правилно да се грижите за краставиците. Силното и добре подхранено растение е практически неуязвимо за много заболявания. Но краставиците, които се поливат рядко, се торят само преди засаждане и рядко се преглеждат са идеална мишена за патогени на бактериални и гъбични инфекции.

Млякото и йодът са полезни за профилактика на болести. Пригответе разтвор от 1 част мляко, 9 части вода и 3-4 капки йод за всеки литър смес. Пръскайте растенията с него поне веднъж на 7-10 дни. Също така адекватна превантивна мярка би била пръскането на храстите с разтвор на сода за хляб (0,4%) с добавяне на сапун. И накрая, ако не се доверявате на традиционните методи, можете да използвате биологични продукти.

Удължаване на плододаването на краставиците - 2 тора, които работят

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес