Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилно поливане на краставиците през юли - ето как се прави

25 юни 2024, 07:51 часа

За да се насладите на изобилие от свежа и вкусна реколта от краставици, трябва да знаете как да се грижите правилно за тях, особено през юли, месецът, когато те са в пика на своя растеж и плододаване. Правилната селскостопанска технология включва и правилно поливане.

Реклама

Правилно поливане на краставиците през юли

Правилното поливане на краставиците през юли играе важна роля за осигуряване на тяхното здраве и обилно плододаване. През този период температурата на въздуха се повишава и влажността намалява, растенията стават особено податливи на изсъхване. Краставиците се нуждаят от достатъчно вода, но също така е важно да се избягва преполиването, което може да причини гниене на корените и разпространението на болести.

Най-добрият тор за рекордна реколта от краставици е този

Основни аспекти на правилното поливане на краставици:

Редовност. Растенията трябва да се поливат редовно, като се осигурява постоянен достъп до влага. Краставиците през юли може да изискват поливане на всеки 2-3 дни в зависимост от климатичните условия и вида на почвата. Важно е да ги поливате сутрин или вечер, когато температурата на въздуха е по-ниска, за да избегнете прегряване и изпаряване на водата.

Количество вода. Растенията се нуждаят от достатъчно влага, за да растат правилно, но преполиването може да причини проблеми. Препоръчително е краставиците да се поливат дълбоко, като се гарантира, че водата прониква в кореновата зона. Важно е да избягвате намокрянето на листата, тъй като това може да насърчи развитието на гъбични заболявания.

Качество и температура на водата. Най-добре е да използвате топла вода, тъй като студената вода може да стресира растенията и да забави растежа им. Освен това трябва да избягвате използването на хлорирана вода, тъй като това може да има отрицателен ефект върху развитието на краставиците.

Мулчиране. Мулчът помага за задържане на влагата в почвата, предотвратявайки бързото й изпарение. Това е особено важно през юли, когато времето стане горещо. Мулчирането също помага за поддържане на оптимална температура на почвата, предотвратявайки прегряването на кореновата система на краставицата.

Важно: Не забравяйте, че нуждите на растенията може да варират, така че следете за признаци на изсъхване или преполиване. Следвайки тези препоръки, ще осигурите здравословен растеж на краставиците и обилно плододаване през целия сезон.

Третирането на краставици срещу болести през юли е неразделна част от грижите за културите. През този период краставиците са особено уязвими към различни заболявания, като фузариоза, бактериоза, брашнеста мана и други.

Обичайните методи за третиране на краставици срещу болести през юли включват използването на фунгициди, превантивни третирания, системна инспекция на растенията, използване на биологични препарати, методи за биологичен контрол и сеитбообращение. Използвайки тези техники, можете да осигурите здравословен растеж и развитие на краставиците, както и да постигнете високи добиви.

Поливане на краставиците - как е правилно да се прави, за да не горчат

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес