Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръсете ягодите с това и реколтата им ще е двойно по-богата

09 юни 2024, 09:58 часа
Реклама

Оказва се, че през юни има едно просто действие, което помага да се увеличат добивите на ягоди и то е известно само на опитните градинари. През първия месец на лятото популярната култура се нуждае от малко пръскане. В случая става въпрос за едно естествено средство, което ще предпази растението от вредители. Резултатът ще бъде запазването на значителна част от плодовете.

Най-лесният за приложение тор за богата реколта от ягоди

Трябва да смесите горчица на прах и тютюнев прах в равни пропорции. Растението трябва да се поръси с получената смес. Достатъчно е леко да поръсите листата и почвата в близост до градинските ягоди. Сместа от горчица и тютюнев прах може безопасно да се използва по време на цъфтежа и плододаването. През този период третирането на културата с „химия“ е нежелателно. Затова на помощ идват природните средства.

Торене на ягодите - 5 правила, които НЕ трябва да забравяте

Прахът ще прогони по-голямата част от дългоносиците. Резултатът ще бъде обилна реколта от сладки и сочни ягоди.

Грижа за ягодите

Ягодите са култура, която изисква повишено внимание и постоянна грижа. Дори и най-малката грешка може да ви коства загубата на цялата реколта.

Забранено е поливането на ягоди със студена вода, както и с вода от кладенец. Най-добре е да използвате утаена вода, която не съдържа опасни примеси. Поливането трябва да се извършва два пъти седмично или веднъж на две седмици при дъждовно време.

По време на цъфтежа насажденията се нуждаят от фосфор и калий. За да подхраните храстите, можете да приготвите инфузия от глухарчета и коприва. За целта напълнете една кофа с откъснатите растения, залейте с топла вода и оставете на открито слънчево място. Можете да използвате разтвора след седмица като предварително разредите една част от него в две части вода.

При суха пролет без валежи оптималният вариант е поливането на ягодите да започне в последната десетдневка на април. През май, юни и юли се извършват 2-3 поливания, а през август и септември 1-2. През октомври се извършва специално напояване за презареждане с влага. Необходимо е да се спазва нормата в зависимост от вида на почвата: повече вода за глинести почви. Това е един от най-ефективните фактори за подобряване на добивите от ягоди.

По-добре е да поливате сутрин, за да могат листата и плодовете да изсъхнат през нощта. По-честото поливане може да доведе до заболявания, предимно гъбични.

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат ягоди

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес