Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на краставиците - как е правилно да се прави, за да не горчат

21 юни 2024, 15:46 часа
Реклама

Всеки градинар мечтае за сочни и сладки краставици, но често се случва зеленчуците да придобият неприятен горчив вкус. Това се превръща в истински проблем, особено след полагането на много усилия за отглеждането им.

Реклама

Горчивината в краставиците може да бъде причинена от неправилно поливане, стресови условия или неспазване на агротехническите изисквания.

Как да поливаме правилно краставиците, за да избегнем горчивината?

Стресови фактори като резки промени в температурата, липса на влага или прекомерна светлина могат да доведат до натрупване на кукурбитацини в плодовете, вещества, които причиняват горчив вкус.

Доматите и краставиците ще растат по-бързо, ако ги поливате с това

Правилното поливане помага за минимизиране на стреса и осигурява на растението комфортни условия за растеж.

Първото правило за успешно поливане на краставици е редовността. Краставиците се нуждаят от умерена влажност на почвата. Те трябва да се поливат сутрин или вечер, за да се избегне изпаряването на влагата през горещите дневни часове.

Попиването при наличието на сутрешна роса в почвата помага за поддържане на влагата, а вечерното поливане дава на растенията време да се хидратират през нощта.

Важно е да знаете кога да спрете: излишната вода може да бъде също толкова вредна, колкото и липсата й. Краставиците обичат влажна, но не прекалено влажна почва, в която се застоява вода. Оптималното количество вода е около 10 литра на квадратен метър площ.

По време на цъфтежа и образуването на плодове нуждата от вода се увеличава, така че следете състоянието на почвата и я овлажнявайте, ако е необходимо. Температурата на водата също играе важна роля. Студената вода може да шокира растенията, да забави растежа им и да причини горчивина. Използвайте топла вода на стайна температура. Това ще създаде комфортни условия за кореновата система и ще подобри абсорбцията на влага.

Методи за поливане

Има няколко метода за поливане на краставици. Един от най-ефективните е капковото напояване. Осигурява равномерно снабдяване с вода на корените, предотвратявайки изсушаването и преовлажняването на почвата. Алтернатива е да използвате лейка с дълъг накрайник за точково поливане в корените.

Използвайте мулчиране, за да поддържате постоянна влажност на почвата. Покриването на почвата със слой органичен материал, като слама или дървени стърготини, помага за задържане на влагата и предотвратява бързото й изпаряване. Мулчирането също така подобрява структурата на почвата и насърчава по-доброто развитие на корените.

Профилактика на заболяванията

Излишната влага може да доведе до развитие на гъбични заболявания като брашнеста мана или кореново гниене.

За да избегнете това, уверете се, че растенията са добре проветрени, избягвайте попадането на вода върху листата и стъблата и редовно отстранявайте повредените и болни части от растенията.

Правилното поливане трябва да се комбинира с подхранване на растенията. Липсата на хранителни вещества също може да причини горчивина в краставиците. Използвайте органични торове или минерални комплекси, съдържащи азот, фосфор и калий. Най-добре е да торите по време на поливането, за да достигнат хранителните вещества по-бързо до кореновата система.

Когато поливате краставици, вземете предвид климатичните условия на вашия регион. При горещо и сухо време растенията се нуждаят от по-често поливане, а при хладно и дъждовно време - по-малко. Проверявайте редовно влажността на почвата и коригирайте графика за поливане в зависимост от времето.

Само 3 лъжици от това - краставиците ще станат сладки и ще спрат да пожълтяват


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес