Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на доматите - ето как е правилно да се прави в жегата

03 юни 2024, 10:37 часа

Доматите са една от културите, за които жегата може да се окаже пагубна. Затова е важно всеки градинар да преразгледа стратегията си за поливане на доматените насаждения в горещото време. 

Поливане на доматите в жегата

Доматите могат да се поливат веднъж на всеки 3-4 дни при нормални нива на температурата. Но при сериозно повишаване на температурата на въздуха процедурата трябва да се извършва по-често. За предпочитане е веднъж на два дни.

Важно е в случая да се използва и точното количество вода. Много градинари пренебрегват това правило, когато поливат доматените насаждения в жегата.

Пепел за месести и вкусни домати - ето какво правят опитните градинари през юли

В някои случаи това води до излишна влага: доматите се напукват, стават „воднисти“ и стават уязвими към различни заболявания. В други случаи използваното количество при поливане е твърде малко: поради тази причина възникват проблеми с плододаването.

За да запазите бъдещата реколта, се придържайте към следните правила: „представителите“ на нискорастящите сортове се нуждаят от една кофа вода на храст, сортовете със средна височина се нуждаят от две кофи вода, а високите сортове се нуждаят от три кофи вода.

Използвайте топла вода. Не поливайте доматите със студена вода! Особено през горещините. Температурна разлика между температурата на почвата и водата може сериозно да влоши състоянието на растението. Температурата на течността трябва да бъде приблизително равна на температурата на въздуха.

 Когато поливате растението, трябва да избягвате попадането на течност върху стъблото и листата, за да избегнете развитието на инфекции. Това правило е особено актуално през горещите периоди. Най-добре е поливането да се извършва в сутрешните часове или в късния следобед. 

Поливането в основата на растенията с маркуч или система за капково напояване е най-икономичният вариант. Избягвайте поливането отгоре: Мокрите листа са по-податливи на гниене и други заболявания, които се развиват във влажни и топли условия.

Ако във вашата градина или оранжерия има твърде много слънце, осигурете сянка за растенията. Можете да използвате почти всеки плат от лутрасил до брезент, опънат върху опори, за покриване на растенията през най-горещите часове на деня.

Поддържайте корените хладни чрез мулчиране на кореновата зона и поливане. Колкото повече мулчирате, толкова по-добре почвата и корените на растенията са защитени от горещия въздух. Мулчът действа като регулатор на влагата. В случая може да се използва слама.

При условия на топлинен стрес циркулацията на въздуха трябва да се увеличи възможно най-много. Отрежете долните листа на храстите, а ако ги отглеждате в оранжерия отворете широко вратите.

В горещо време не трябва да прехранвате домати чрез добавяне на торове към почвата. Доматените растения се нуждаят от много вода, а не от „тежка храна“. Но листното подхранване с калций е добър начин за поддържане на имунитета на растенията и предотвратяване на напукване на плодовете.

Но не пръскайте растенията на пряка слънчева светлина - това ще причини слънчево изгаряне! Най-доброто време е рано сутрин или вечер, докато е още хладно. За любителите на биологичното има алтернатива, като хранене с млечни продукти. Смесете мляко и вода в съотношение 50/50 и третирайте растенията.

Белият тор, който предпазва доматите от мана

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес