Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полейте тиквичките с това през юни и реколтата им ще е по-богата от всякога

23 юни 2024, 10:46 часа
Реклама

Тиквичките, като доматите и краставиците, растат в почти всяка градина. Подхранването им е важна процедура, която укрепва растенията и стимулира техния растеж, цъфтеж и плододаване. 

Тази култура много обича органичните торове. Тиквичките, растящи на компостни купчини, се отличават с мощни стъбла и голям брой плодове. На всеки етап от растежа е най-добре да се използва органична материя за хранене.

Как да ускорите растежа на тиквичките и да приберете първата реколта 2 седмици по-рано

Най-добрият органичен тор за тиквичките

Много полезно е да поливате млади тиквички със следния разтвор. Към 10 литра вода добавете 5 супени лъжици горчица на прах, половин кофа плевели, 10 супени лъжици гранулиран кравешки или конски тор, 1 супена лъжица калиев хумат. Покрийте разтвора с капак и оставете за 5-7 дни на топло място.

Тази запарка е много питателна смес, богата на ценни органични вещества. Градинарите с опит споделят, че това е тройно подсилен зелен тор.

Преди употреба разбъркайте инфузията и разредете 1 литър от сместа в кофа с чиста вода. Поливайте тиквичките на ниво корен, като използвате по 1 литър на растение. Още на следващия ден ще забележите как растенията придобиват наситен зелен цвят. След поливането с този разтвор те ще дадат максимален добив. Торенето може да се повтаря на всеки 10 дни през цялото лято, но е най-добре първото торене с приготвения разтвор да се осъществи през юни. 

Най-важните правила за поливане на тиквички

За да ви зарадват тиквичките във вашата градина с богата реколта, трябва не само да изберете висококачествени семена, но и да поливате растението правилно. Неправилното поливане може да причини развитието на много заболявания и също така да доведе до ниско ниво на плододаване. За да избегнете грешки, трябва да следвате следните правила:

Тиквичките са топлолюбиви, затова е строго забранено да се поливат със студена вода;

Не трябва да сравнявате методите за поливане на тиквички и краставици, въпреки че тези култури имат много общи неща;

Не се препоръчва поливане през деня, тъй като това е вредно за листата.

На първо място, поливането на тиквички трябва да се извършва периодично, което зависи от периода на развитие на култивираното растение. Особено внимание трябва да се обърне на разсада, за който внезапната промяна на влажността на почвата е пагубна. За да избегнете прекомерно изсушаване на почвата, трябва да поливате поне два пъти седмично.

По отношение на това как правилно да поливате тиквички в открита земя по време на цъфтежа и плододаването, заслужава да се отбележи следното:

  • процедура не се препоръчва да се извършва през деня, тъй като можете да изгорите листата;
  • честотата на поливане трябва да бъде веднъж на всеки 4 дни.

Една малка тайна в грижата за тиквичките ще ви помогне да поддържате почвената влага по-дълго. След поливане почвата около храста трябва да се разкопае или можете да я мулчирате отгоре. Това обаче може да се направи само с храсти с малък диаметър.

Последствието от липсата на поливане на тиквичките се изразяват предимно в прекомерно образуване на яйчници от мъжки тип, които няма да ви дадат плод. А тези, които са на храста, ще бъдат малки и не толкова сочни. Струва си да се отбележи, че излишната влага не се отразява негативно на плодовете, ако поливате в корена и не пръскате плодове. Но в случая корените страдат повече от излишната влага, тъй като може да настъпи гниене.

Хрупкави тиквички по гръцки – уникално вкусни са!


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес