Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправката, която ще прогони мравките от градината ви само за ден

10 септември 2024, 14:38 часа

Да се ​​отървете от мравките във вашата градина е по-лесно, отколкото изглежда. С помощта една подправка това не е никак трудна задача.

Как да се отървем от мравките в градината с помощта на една подправка?

Всичко, от което се нуждаете, е сушен карамфил. Мравките не понасят миризмата му. Пъпките първо трябва да се накълцат. След това просто поръсете карамфил върху местата, където се събират мравки. Етеричното масло от карамфил също е ефективен репелент срещу мравки. Навлажнете с него памучни топки или парчета плат и ги поставяме на местата, където се натрупват мравки. Можете също така да използвате етерични масла от пелин, бор, канела и лавандула.

Стар градинарски трик: Как да се избавите от мравките с помощта на сода

Други начини за борба с мравките

Един от най-интересните домашни начини за борба с мравките в градината е да поръсите местата, където тези насекоми минават, с обикновено царевично брашно. Вредителите ще отнесат брашно в мравуняка, благодарение на което значителна част от колонията ще се храни с него. Тази храна обаче е смъртоносна за мравките, тъй като царевичното брашно набъбва в храносмилателния им тракт, което води до смърт. Като се има предвид, че царевичният грис е доста евтин, този домашен лек за мравки определено си струва да се опита. По същия начин можете да използвате и сода за хляб срещу мравки.

Ако откриете мравуняк във вашата градина, можете да го полеете с вряла вода от чайник. По този начин бързо ще унищожите колониите , въпреки че мравунякът може да се възстанови. Ето защо, за да увеличите ефективността на метода, трябва предварително да приготвите водна инфузия на чесън. Миризмата му ефективно отблъсква мравките. За да приготвите запарката, нарежете около 75 гр чесън и го залейте с гореща вода. След това покрийте и оставете за половин час. След това отново го оставете да заври и залейте мравуняка.

Друг вариант е приготвянето на меден капан. Можете да поставите чинийка с мед, който мравките обичат. Но когато се приближат до капана, те ще залепнат за меда и ще умрат, защото няма да могат да избягат. Такъв капан трябва всеки ден да се почиства от хванатите насекоми и медът да се заменя с пресен.

Когато мравките в градината започнат да притесняват твърде много растение или група растения, поръсете градината с канела, като по този начин създадете бариера, която мравките ще заобиколят. Можете също така да поръсите с канела местата, където мравките влизат в оранжерията или градинската беседка, което ще им попречи да се движат по тези пътеки.

Канелата не е единствената билка, която може да отблъсне мравките. Ефективно домашно средство срещу мравките в градината е водата с чесън и коприва. Накиснете чесъна и копривата поне 2 дни, а след това залейте мравките с получения разтвор.

Мравките също не понасят добре миризмите на всички видове мента, розмарин, мащерка, майорана, лавандула, пресни листа от домати, невен.

С помощта на оцет можем да се борим с мравките на местата, където влизат в къщата или по пътеките. Тази места се третират чрез пръскане с неразреден оцет. Миризмата на оцет ще попречи на мравките да вървят по-нататък по тези пътеки.

Поръсете мравуняка с това и ще забравите за мравките

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес