Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Перфектното време за засаждане на лалета в градината

12 октомври 2023, 14:11 часа

Лалетата са красиви цветя, които свързваме с пролетта. Могат да се отглеждат по границите на градината или в саксии. Те са пролетни луковици, които трябва да се засадят в средата до късна есен. Лалетата са многогодишни цветя, но години на отглеждане за получаване на най-красивия цъфтеж означава, че много сортове цъфтят надеждно само една година. Добрите градинари знаят, че трябва да се засяват нови луковици всяка есен, за да осигурят добър пейзаж в цветната градина. Ако отглеждате лалета в саксии, трябва да засаждате свежи луковици всяка година.

Стартиране на успешна градина с ЛАЛЕТА: Ето как

Ранноцъфтящите сортове лалета цъфтят от края на март до април, в средата на сезона през април до май, а късноцъфтящите цъфтят през май. За да имате чудесен пейзаж за по-дълго, може да изберете да засадите комбинация от двата сорта.

Как да отглеждаме лалета?

Луковиците на лалетата трябва да се засадят в добре дренирана, влажна почва. Изберете слънчево място и засадете през октомври или ноември. Засадете на поне три пъти дълбочината на луковицата, със заострения край нагоре, на около 5 см едно от друго. Засаждайте нови луковици всяка есен, за да имате красива градина.

Засаждане на ЛАЛЕТА в цветната градина: Сега е моментът

Къде да засадите лалета?

За вашите луковици изберете защитено място, което да получава пълно слънце, а почвата е най-добре да е добре дренирана. Подобрете тежките глинести или песъчливи почви, като включите много добре изгнила органична материя преди засаждане. Ако почвата ви е особено тежка, можете да добавите малко градински песъчинки на дъното на дупката за засаждане.

Кога да засадите луковици?

Най-подходящото време за засаждане на луковици на лалета е от средата на октомври, но може и през ноември, като краен срок. По-студените условия намаляват риска от гъбична болест на лалетата.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес