Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане на хортензия: Грешката, която градинарите правят през есента

08 октомври 2024, 20:10 часа

Есента е време, когато има още много работа в градината и определено не бива да я пренебрегвате. И хортензиите в градината също имат нужда от вашето внимание.

Много често резитбата е част от грижата, която опитните градинари не съветват да пропускате. Но ситуацията с хортензията е малко по-различна.

Защо не можете да подрязвате хортензии през есента?

Оказва се, че при хортензиите през есента е по-добре да бъдете малко мързеливи, когато става въпрос за намаляване на броя на клоните на растението. Много специалисти по градинарство са убедени, че хортензиите изобщо не трябва да се подрязват през есента.

Как да подготвите хортензията за зимата? 

Ако подрязвате хортензията си, не го правете през есента, освен ако растението не е в латентно състояние. Това означава, че естествено е загубил листата си. В противен случай подрязването ще насърчи хортензията да продължи да расте, което е последното нещо, което е необходимо през есента.

Някои хортензии умират през зимата и ако отрежете твърде много клони, това ще доведе до бързо измръзване на храста.

Кога трябва да подрязвате хортензиите?

За влакнести и гладки сортове се препоръчва подрязване в началото на пролетта, тъй като това помага за стимулиране на нов растеж. Ако подрязвате през есента, тогава рискувате да загубите допълнителен растеж следващата пролет, когато растението действително се нуждае от подрязване.

И въпреки факта, че някои растения изискват доста интензивно подрязване, за да растат, хортензията не е една от тях. Ако по някаква причина трябва да подрежете, тогава трябва да се ограничите до оформянето му и премахването на стари или болни клони.

Ако забележите, че растението започва да расте прекалено на гъсто, тогава най-доброто решение би било да не го подрязвате, а да го преместите в по-просторна част от градината.

Поливане и торене на хортензията

Хортензията е общопризнат любител на водата. Систематичното и обилно овлажняване на почвата позволява на растението да поддържа своята красота и свежест. В този случай трябва да се придържате към следните съвети:

  • през лятото - набавяйте максимално количество вода;
  • през есента - умерено;

Водата за напояване трябва да бъде филтрирана или утаена със средна стайна температура.

Наложително е да се храни хортензия през целия вегетационен период. Около два пъти месечно. Първият път е през февруари, когато се появят млади издънки. Но по време на зимуването е забранено хортензиите да се торят.

За торене на хортензии се използват готови минерални комплекси, подходящи за цъфтящи растения. Освен това си струва да запомните, че цветята на хортензия са много чувствителни към вида на почвата. И торовете могат пряко да повлияят на цвета на хортензията

  • в кисела почва, наторена, например, с калиево-амониева стипца или железни соли, цветята придобиват син оттенък;
  • в неутрална почва цветовете ще бъдат кремави или бели;
  • в алкална среда, създадена от торове с вар - цветовете ще са в розово или лилаво.

Торене на хортензиите през есента - опитни градинари разкриха тайните

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес