Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво се нуждаят краставиците през юли и август, за да е богата реколтата

19 юни 2024, 08:26 часа

Скоро ще започне вторият месец на лятото - този период е важен за много градински култури, включително и за краставиците. Всеки градинар, който иска да избегне проблеми с плододаването и добивът да бъде висок, трябва да спазва няколко важни правила в грижата за тази градинска култура.

Реклама

От какво точно се нуждаят краставиците през юли и август? Грижите за тях включват правилно поливане, правилно торене и борба с вредителите.

Правилно поливане

След завършване на цъфтежа градинските култури се нуждаят от много влага. Недостигът на вода през юли и август може да доведе до загуба на значителна част от реколтата. Ако температурата на въздуха е много висока, тогава процедурата за поливане трябва да бъде ежедневна. Консумацията на вода е една кофа за всеки квадратен метър лехи с краставици. През студените периоди поливането на краставици може да се извършва седмично. Можете да поливате растението само с топла вода. Използването на студена течност може да причини горчивина в краставиците. В допълнение, растението може да страда от заболявания.

Богата реколта от краставици с помощта на ориз - ето как се прави

Правилно торене

През втората половина на лятото растението не се нуждае най-вече от азот. В случая градинските култури се нуждаят от калиеви и фосфорни компоненти. През юли и август краставиците ще „реагират“ добре на торене с калиев нитрат и суперфосфат.

Торът, направен с мая и старо сладко, е много популярен сред градинарите. За целта 20 гр суха мая се разреждат в 5 литра вода, добавя се старо сладко вместо захар и се оставя за ферментация за един ден. Разредете концентрата - 1 литър от него се изсипва в кофа с вода, след което полейте растението в корена с него.

Вместо мая може да използвате бисквити или стар хляб. Залейте хляба с топла вода и оставете за три дни. Преди поливането на краставиците тази каша се разрежда с вода.

Много ценен тор е сухата пепел. Поръсва се върху почвата около растението, след което храстът се полива. На базата на пепел се приготвя инфузия. За да направите това, вземете 2,5-3 чаши пепел и я изсипете в 5 литра вода, разбъркайте и настоявайте за 72 часа. Един литър от готовия пепелен концентрат се разрежда в лейка, след което краставиците се поливат или пръскат.

Добър стимулатор за растежа и развитието на краставиците е тинктурата от коприва. В съотношение 1:2 копривата се запарва във вода за около 5 дни, след което концентратът се разрежда с вода в съотношение 1:10 и се извършва кореново подхранване. Поливайте като използвате около литър на храст.

Борба с вредителите и плевелите

През втория и третия летен месец растението е особено уязвимо към листни въшки и паякообразни акари. Състоянието на краставичните храсти трябва да се проверява 2 пъти седмично. Трябва да премахнете плевелите със същата честота. Използването на инфузия от люспи от лук помага да се предотврати появата на опасни вредители.

Сложете обелките от лук (3-4 шепи) във вряща вода (5 литра), оставете разтвора да кисне 8-12 часа. Можете и да оставите люспите в студена вода за 3 дни. И след това разредете концентрата с още 5 литра вода - и полейте или напръскайте краставиците.

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес