Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхидея и 5 тайни за перфектно цъфтящо растение

25 февруари 2023, 15:00 часа

Орхидеята е екзотично цвете, покорило сърцата на всички любители на цъфтящите стайни растения.

Има над 750 разновидности и приблизително няколко десетки хиляди хибриди. Но независимо от вида си, цветето от Южна Америка има определени тайни за буен и постоянен цъфтеж.

Правилният избор в магазина

Купуването на възрастно пълноценно растение не е напълно правилно. Колкото по-стара е орхидеята, толкова по-трудно е да се адаптира към новите условия.

По-добре е да купите растение с малък размер. Той е по-млад, по-силен, по-устойчив и бързо ще свикне с новите условия.

Също така трябва внимателно да инспектирате цветето, преди да го купите. Ако растението има 3 листа и 2-3 дръжки, тогава определено е прехранено с азотни и фосфорни торове.

Продавачите правят това, за да продадат възможно най-много красиви екземпляри. Но всъщност след покупката орхидеята бързо ще избледнее и ще вечетира дълго време.

Правете това редовно, ако искате вашата ОРХИДЕЯ да цъфти

Спазване на правилата за пресаждане

Саксиите за орхидеи трябва да са прозрачни, така че нищо да не пречи на проникването на слънчева светлина и с добри дренажни отвори. Почвата, специално закупена или събрана самостоятелно, трябва да се прехвърли в нова саксия върху слой от експандирана глина.

Корените на орхидеите се препоръчва да се разпределят, да се проверят за повреди и да се поставят така, че да се виждат в саксията. Това ще им помогне да участват по-добре във фотосинтезата и да осигурят качествено поливане, тъй като те избледняват, когато изсъхнат.

Условия за поливане

За да може орхидеята да бъде напълно напоена с вода, тя трябва да се постави в леген с течност. Този метод на поливане ще предпази пазвите на листата от проникване на вода. Зрелите растения средно изискват поливане веднъж седмично.

Необходимо е да се увеличи количеството поливане през зимата, ако корените губят влага заради близостта си до горещ радиатор. Допустимо е листата да се избърсват с влажна кърпа веднъж месечно. Не се изисква поливане с вода над растението.

Няколко малки тайни за правилно поливане на орхидеите

Подхранване

Опитните развъдчици на орхидеи препоръчват торене на растенията на всеки 30 дни. Корените нямат достъп до хранителни вещества, тъй като са лишени от почва, така че използването на тор е задължително месечно събитие.

От многобройните торове на пазара Янтарин, Джой и Агрикола заслужават специално внимание. Всички лекарства трябва да се разреждат стриктно според инструкциите на опаковката. В противен случай орхидеите могат да умрат заради излишък от хранителни вещества.

Въпрос за светлината

Много начинаещи развъдчици на орхидеи имат въпрос относно осветяването на растенията. Като се има предвид географското място на растеж, може да се прецени, че орхидеите се нуждаят от допълнителен източник на светлина през периода на годината с минимално слънце.

Растенията, като се вземе предвид фитолампата, ще дадат по-ярки цветя и богат аромат. През студения сезон се препоръчва да оставите лампата за 10 часа.

Орхидеите определено си заслужават усилията да ги отглеждате. Ароматната, ярка, необичайна екзотика ще привлече вниманието.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес