Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога НЕ слагайте това в компоста - пълен списък със забранените продукти

11 октомври 2024, 10:17 часа

Компостна яма или компостна купчина е удобен начин за производство на тор за градината. Но някои отпадъци в никакъв случай не трябва да се слагат в компоста - растения, тренирани с инсекциди, растения, заразени с насекоми и болести, плевели със семена, месо, риба, млечни продукти, масло, орехи, пепел и др.

Какво не трябва да се слага в компоста - списък със забранените продукти

Не всички градинари знаят, че абсолютно всички отпадъчни продукти и отпадъци не могат да бъдат поставени в компостна яма. Понякога „боклукът“, който просто искате да изхвърлите, за да изгние, може значително да навреди на растенията в бъдеще или да привлече нежелани „гости“. За да избегнете превръщането на компоста в депо, запомнете какво не трябва да поставяте в купчината компост.

Трябва ли да почистите падналите есенни листа от градината и какво да правите с тях

Растения, третирани с инсектициди - всички химикали, тоест инсектициди, фунгициди или хербициди, са необходими само за борба с вредните насекоми и болести по насажденията. Ако растенията, които са били третирани с такива препарати, попаднат в компоста, тогава активните вещества ще убият и полезните организми, благодарение на които протича процесът на гниене. Освен това посевите в градината, които решите да наторите с такъв компост, също ще бъдат „атакувани“ от химикалите.

Растения, заразени с насекоми или болести - всички болни култури никога не трябва да се изхвърлят в компост, защото вредните микроорганизми оцеляват при тази температура. За да се убият всички бактерии, е необходимо да се осигури от 60 ° C до 63 ° C за седмица или две, но обикновените градинари не могат да осигурят такива условия.

Покълнали плевели - всеки градинар с удоволствие, изчиствайки лехите си от нежелана растителност, хвърля плевели в компостната яма. Опитните градинари обаче знаят, че по-късно семената на тези плевели ще се окажат в наторените с компост лехи.

Неопитните градинари понякога възприемат компоста като възможност да се отърват от всякакви отпадъци, но това не е така. Ако и вие смятате, че можете да хвърлите всичко в контейнера за компост, тогава вижте списъка по-долу.

Месо и риба - миризмата на гниещи месни и рибни отпадъци несъмнено е ужасна за хората. Въпреки това, за съжаление, тя е много привлекателна за плъхове, мухи и някои домашни животни. Ако оставите месо или риба в компоста, ще привлечете всякакви вредители.

Млечни продукти и масло - причината е същата като в горната точка - ако изсипете мляко, заквасена сметана, извара и всякакви други млечни и ферментирали млечни продукти, както и масла в компоста, тяхната миризма може да привлече вредители.

Орехи - по-точно, не самите те, а листа, клони и черупки. Факт е, че тези части на растението съдържат вещество, което забавя растежа на други култури и дори може да ги убие. 

Дървени въглища и пепел - вземането на въглища или пепел от огън, печка или камина и поставянето им в компостна яма не е най-добрата идея. Причината е съставът на тези два компонента - те съдържат твърде много сяра, така че готовият компост в крайна сметка може да не е подходящ по отношение на киселинността за повечето обикновени растения.

Животински изпражнения - ако имате градина, тогава вашите домашни любимци вероятно ще се разхождат свободно навън. И дори да са третирани срещу паразити, животинските изпражнения могат да съдържат различни паразити - ако попаднат в компоста, това ще се отрази неблагоприятно на наторените растения.

Гнилите ябълки също никога не трябва да се озовават в купчината компост. Върху гнилите плодове вече се развиват опасните бактерии. 

Как да създадете компост - стъпка по стъпка

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес