Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напръскайте разсада на пипера с това и ще забравите за листните въшки

17 февруари 2024, 16:07 часа

Не всички градинари знаят, че понякога е необходимо да третират разсада на пипера, а не само възрастни растения срещу листни въшки. Този вредител атакува не само градинските насаждения, но и разсада.

Затова си струва да знаете как можете да спасите разсада от този вредител, ако е необходимо. За целта опитните градинари разчитат на два изпитани метода - зелен сапун за пране и амоняк.

Борба с листните въшки по разсада на пипера

Най-често градинарите използват класически зелен сапун. Изключително ефективен е и срещу листни въшки по разсада на пипера.

Кога е най-добре да засадите разсада на пипер през февруари 2024

Ще трябва да вземете малко количество настърган сапун, да го разредете в съд с вода и да извършите процедурата за пръскане.

Пръскането с амоняк също се счита за ефективен и надежден метод. За целта ще ви е необходима половин кофа вода, към която трябва да добавите само една лъжица от лекарството. Можете също да добавите сапун за по-добро прилепване на лекарството към листата. За да може продуктът да даде положителен резултат, ще трябва да повторите процедурата на пръскане след седмица и половина.

Грижа за разсада на пипера

Първите издънки могат да се появят в рамките на една седмица, след което покритието трябва да се отстрани и културите да се поставят на ярка, но разсеяна светлина. Температурният режим се установява, както следва: първата седмица – 14-16 ºC през деня и 8-10 ºC през нощта, а след това през деня – 20-22 ºC, през нощта – 15-17 ºC.

Ако младите растения не получават достатъчно светлина, осигурете изкуствено осветление.

Субстратът се полива на всеки 2-3 дни, докато разсадът има 3-4 листа, след което процедурата за овлажняване трябва да се извършва ежедневно: почвата трябва да е леко влажна през цялото време. Водата трябва да се утаи или да се прекара през филтър и да се загрее до 22-25 ºC преди употреба. За да предпазите разсада от гъбични инфекции, веднъж на всеки 2 седмици почвата се полива с разтвор с антигъбичен препарат.

Не забравяйте да проветрявате помещението, в което е разсадът на пипера, без да създавате течения в него.

В периода на растеж на разсада, торенето на субстрата се прилага два пъти: 2 седмици след бране и следващия път - след още 2 седмици. Имайте предвид, че концентрацията на тора за разсад трябва да бъде 2 пъти по-слаба, отколкото за възрастни растения.

Когато първите пъпки се появят на разсада и средната дневна температура навън е 15-17 ºC, разсадът може да бъде засаден на открито. Първо обаче трябва да се подложи на двуседмично закаляване: постепенно намалете поливането, позволявайки на субстрата да изсъхне леко и започнете да изнасяте разсада всеки ден в ъгъл на градината, защитен от дъжд, вятър и течения, като постепенно увеличавате продължителността на сесията за закаляване.

Напръскайте разсада на доматите с това, за да расте здрав и силен

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес