Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напръскайте доматите само 1 път с това и реколтата им ще се увеличи с 50%

13 юли 2024, 10:58 часа

По време на плододаване всеки сорт домати се нуждае от торене, тъй като добивът на реколтата ще зависи от това. Ако изберете правилния тор, ще можете да увеличите плододаването с поне 50%.

Пръскане на доматите за богата реколта

Опитните градинари разчитат на един разтвор за листно торене, което се състои от дървесна пепел, калиев сулфат и вода. Такива компоненти съдържат всички хранителни вещества, от които културата се нуждае в момента, така че не е необходимо да използвате допълнителни торове.

Прищиване на доматите през юли - ето как се прави

За да приготвите разтвора, добавете 50 гр пепел и 20 гр калиев сулфат към 10 литра вода, разбъркайте добре тора и напръскайте доматените храсти с него. При третиране с него използвайте бутилка със спрей или пръскачка, която има филтърна мрежа.

Други начини за торене на доматите

Прост и ефективен тор, който съдържа азот, калий, фосфор, калций, магнезий, бор и други микроелементи и по никакъв начин не отстъпва по ефективност на закупените минерални торове е оборският тор. Пилешкият тор се счита за по-концентриран и бързодействащ тор.

Рецепта за приготвяне на инфузия от пилешки тор: изсипете 1 кг пресен тор в 10 литра вода и покрийте съда с филм или капак, оставете сместа да се кисне 3-5 дни, като разбърквате редовно. След това разредете съдържанието с вода в съотношение 1:2 и изсипете 0,5-1 литра течност под корена на растението.

Инфузията на птичи тор се използва три пъти: в началото на вегетационния период, по време на цъфтежа и по време на образуването на плодове. За да избегнете изгаряния, тя не трябва да попада върху листата.

Инфузията от оборски тор за торене на домати се приготвя по следната рецепта: вземете 3-4 кг кравешки тор и добавете 10 л вода, оставете сместа да се кисне 10-14 дни, след това разредете 1 литър инфузия с 10 литра поливайте и подхранвайте растенията като използвате 0,5 -1 литър на храст.

Торенето с оборски тор се извършва 10 дни след засаждането на разсада в открита земя, след това преди цъфтежа и по време на периода на образуване на плодове.

За да подхраните растенията, пригответе инфузия от обелки от лук: изсипете 1 буркан здрави обелки от лук в кофа, налейте 10 литра топла вода и поставете на тъмно място за 3-5 дни, след това прецедете разтвора и поливайте растенията в корена.

От люспите на лука се приготвя и отвара: 1 буркан люспи от лук се залива с 1 литър гореща вода и се оставя да вари половин час, след което се долива още 1 литър вода и се вари на тих огън 10-12 минути. Охладете течността, прецедете и разредете с вода (2 литра бульон на 10 литра вода). Поливайте насажденията като използвате по половин литър течност на растение.

Най-добрите торове против мана по доматите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес