Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете ТОВА и ще се радвате на пищно цъфтящи хризантеми цяла есен

22 октомври 2024, 13:27 часа

Хризантемата е едно от най-популярните и харесвани есенни цветя. Расте лесно и цъфти в големи количества в края на лятото и есента. Ето затова все повече хора залагат на нея, дори и да нямат особен градинарски опит. А ето и как да я поддържате в оптимално здраве, за да ви радва максимално дълго с пищния си цъфтеж.

1. Слънчева светлина

Всички хризантеми виреят най-добре на слънце, без значение дали става дума за балкон, градина или стая у дома. За да са максимално щастливи, те имат нужда от средно 6 часа слънчева светлина на ден.

Още: Какво да правите с почвата от саксии и балконски сандъчета и как да я използвате повторно?

2. Почва

Винаги използвайте добре дренирана почва с перлит или пясък, за да осигурите на вашата хризантема добър дренаж. Избягвайте прекомерното поливане и винаги го правете, когато почвата е напълно суха.

3. Температура

Още: Как да отгледате и размножите лешник през октомври – стъпка по стъпка

Неслучайно наричат хризантемата „царицата на есента“. Тя вирее най-добре на умерени температури, които варират между 15 и 20 градуса по Целзий. Избягвайте големи температурни амплитуди и излагане на студ или вятър.

4. Правилно подрязване

Като всяко цвете и хризантемата ще се зарадва, ако бъде редовно подрязвана. Премахването на изсъхналите цветове и поддържането на формата е важно за плътността на самото растение и интензитета на цъфтеж.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес