Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-евтините и най-добрите торове за почвата през есента

10 октомври 2024, 21:31 часа

Есента вече е настъпила от месец, което означава, че е време да се извършат важни дейности в градината, включително дезоксидация на почвата чрез правилно торене. Този процес изисква внимателен подход. На първо място, трябва да определите кой продукт е най-подходящ за тези цели. В случая най-добрите и най-евтините торове са пепел, тебешир, гасена вар и доломитово брашно.

Най-евтините есенни торове 

Пепелта не само върши работата по обезкисляването на почвата, но и играе ролята на отличен тор. През есента е по-добре да използвате дървесна пепел върху глинести почви.

Най-добрите торове за божурите през есента са тези

За един квадратен метър ще ви трябва от 0,5 до 1,5-2 кг пепел, в зависимост от нивото на pH на почвата. При добавяне към почвата, което трябва да се прави веднъж на две години, пепелта се вкопава в дълбочина най-малко 10-15 cm.

Ако ще използвате креда като разкислител, уверете се, че тя е буквално натрошена на брашно, без наличието на големи парчета. Препоръчително е да се внасят от 250 до 700 грама креда на квадратен метър почва. Процедурата се извършва на всеки 3-4 години, като се вкопава на дълбочина 15-20 cm.

Гасена вар - този дезоксидант, който се счита за най-агресивен, трябва да се прилага само през есенния сезон, като се избягват лехите, където се планира да се отглеждат картофи, за да се избегне заразяване със струпясване. Варта се използва за обезкисляване на почвата на всеки 3-4 години. Добавя се по време на копаене, вкопава се на дълбочина 20-25 см. За един "квадрат" са необходими от 400 до 600 грама вар.

Доломитното брашно помага за решаването на много проблеми едновременно. Нежно деоксидира почвата, без да уврежда корените на растенията и почвените микроорганизми, а също така подобрява структурата на почвата, което е особено важно за глинести почви. Освен това доломитовото брашно служи като тор, тъй като съдържа калциеви и магнезиеви карбонати (56% калций и 42% магнезий).

Тъй като доломитът има бавно действие, той трябва да се прилага през есента. Количеството зависи не само от нивото на киселинност на почвата, но и от нейната структура: на песъчливи почви ще са необходими 150-400 гр на квадратен метър, а на глинести почви - от 250 до 600 гр. Този тор трябва да се вкопае на дълбочина най-малко 15-20 см. За целта може да използвате култиватор. 

Кой е най-добрият тор за доматите - тайната на богатата реколта

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес