Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите рецепти против мана по доматите и краставиците

15 юли 2024, 14:17 часа

Грижата за растенията в градината може да бъде предизвикателна задача, особено когато растенията са атакувани от различни болести като мана. Има обаче ефективно средство, което ще помогне за защитата на доматите, краставиците и другите растения от това опасно заболяване.

Полейте доматите само веднъж с това и те ще са сладки като мед

Защита на доматите от мана

Фармацевтичният йод е ефективно средство за борба с мана и други гъбични заболявания. Тази съставка има антисептични свойства, които помагат на растенията да се борят с болестите. Освен това йодът стимулира образуването на пъпки и яйчници.

След поливане на разсада с йоден разтвор семената покълват по-добре и се развиват по-бързо и имат силен имунитет.

За да приготвите разтвора, вземете 3 литра вода и разтворете в нея 1 капка йод. Поливайте разсада веднъж в корена.

Маната е гъбично заболяване, което може да засегне растенията, почвата и близките плевели. Често засяга домати и картофи. Един от начините за борба с късната болест е третирането на растенията с разтвор на йод и мляко.

Брашнеста мана - това заболяване засяга храсти от касис, цариградско грозде и берберис. Може да забави растежа на домати, тикви и краставици, както и на хризантеми, рози и други цветя.

За да приготвите разтвор за третиране на брашнеста мана, разтворете 1 ml йодна тинктура в 9 литра вода, добавете 1 литър обезмаслено мляко и 1 супена лъжица течен сапун за пране. Третирайте болните растения на всеки 2 дни до пълно възстановяване. Йодната тинктура се бори добре срещу дългоносици и други вредители. Разтворете 20 ml йодна тинктура в кофа с вода и излейте по 1 литър на растение.

Мана по краставиците и кореново гниене

Кореновото гниене е едно от най-често срещаните заболявания на краставиците. Няколко прости метода могат да се използват за лечение и профилактика на това заболяване. Разтворете 10 ml фармацевтичен йод в кофа с вода. След прибиране на реколтата напръскайте растенията с този разтвор. Добавете 15 капки брилянтно зелено към 12 литра вода. Третирайте растенията с този разтвор след прибиране на реколтата.

Разтворете йод и брилянтно зелено във вода в съотношение 1:1:1 и нанесете върху стъблото на краставицата на ниво 10 см от земята.

Брашнестата мана също е често срещан проблем при отглеждането на краставици. Ето няколко метода, които ще ви помогнат да се справите с това заболяване.

Залейте 400 грама суха сена с 10 литра вода и оставете за 5 дни. След това прецедете разтвора и напръскайте растенията.

Поставете контейнери със сяра в оранжерията или близо до растенията. Когато сярата се нагрява, се отделя пара и предотвратява брашнестата мана.

Борбата с кореновото гниене и брашнестата мана по краставиците може да бъде ефективна, ако се използват съвременни методи и средства. Следвайте препоръките на производителите на препарати и не забравяйте за превантивните мерки. Само така можете да запазите реколтата си и да се насладите на свежи и вкусни краставици.

Това е най-лесният начин да ускорите узряването на доматите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес