Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите дни за засаждане на чесън през ноември

23 октомври 2024, 21:07 часа

Много градинари засаждат чесън през есента, за да получат реколта много по-рано през пролетта. Оптималното време за засаждане на тази култура е от средата на септември до средата на октомври, въпреки че чесънът може да се засажда и през ноември.

Преди да засадите този зеленчук, е необходимо да подготвите почвата. Той трябва да се отглежда на слънце, за предпочитане в песъчлива, некиселинна почва. Важен момент: не е необходимо да добавяте пресен тор към почвата за чесън, тъй като това ще доведе до болести и вредители. 

Засаждане на зимен чесън - накиснете скилидките в това преди да ги засадите

Торовете могат да се прилагат 2 седмици преди засаждането. Почвата трябва да се изкопае с лопата, като се добавят 5 килограма хумус на квадратен метър, както и 30 грама суперфосфат и 20 грама калиева сол.

След това мястото трябва да се полее с разтвор на меден сулфат (1 чаена лъжичка на 10 литра вода). Преди засаждане лехата трябва да бъде покрито с филм.

Кога да засадите чесън през ноември?

През последния месец на есента чесънът може да бъде засаден на 18, 20 и 28 ноември. Тези дни се считат за най-добрите за засаждане. Също така добри дати са 19, 24, 25, 29 ноември.

След като подготвите почвата, трябва да направите бразди с дълбочина 15 - 20 сантиметра на разстояние 20 сантиметра една от друга. На дъното поставете едър пясък на слой от 3 сантиметра.

Това ще предотврати контакта на скилидките с почвата и ще ги предпази от гниене. След засаждането на скилидките в почвата мястото се мулчира с 2-сантиметров слой сух торф и дървени стърготини, смесени с пръст.

Ако според прогнозата ще остане топло за дълго време, можете да засадите зеленчука 2-3 дни по-късно от планираното. Тогава рискът растението да пострада от замръзване ще бъде минимален. Засаденият чесън трябва да има време да образува корени и да се вкорени на ново място. Но не трябва да бързате с засаждането. В случая освен корените ще започне образуването на надземна маса. Със застудяване на времето тя е изложена на замръзване - в случая растението ще пострада и това може да повлияе негативно на реколтата.

Не забравяйте да изберете място, което е открито и добре затоплено от слънчева светлина за чесъна. Засаждането на чесъна на сянка е неприемливо. Не избирайте лехи, разположени в низини: стопената или дъждовната вода често застоява там и има голяма вероятност да се намокри.

Не трябва да засаждате чесън всяка година на едно и също място. Почвата ще бъде изтощена, болестите ще започнат да се натрупват и това ще доведе до намаляване на добива. Според принципите на сеитбообращението най-добрите предшественици за тази култура ще бъдат: краставици, тиквички, тиква; патладжани, сладки и люти чушки; бобови растения; зеле от различни сортове. Зимният чесън не се засажда след лук. Растенията консумират подобни витамини и микроелементи от почвата.

Най-добрите торове при засаждане на зимен чесън са тези

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес