Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият юлски тор за бързо зреене на доматите е този

17 юли 2024, 15:54 часа

Активната фаза на растеж на доматите обикновено започва в средата на лятото. Препоръчително е през този период градинската култура да получи едно важно торене. Чрез правилното торене през юли градинарят ще постигне два положителни резултата наведнъж. 

Защо се усукват листата на доматите?

Първо, благодарение на доставените хранителни вещества плодовете ще узреят по-бързо. Второ, реколтата им ще се увеличи значително. Трето, вкусът на доматите ще се подобри.

Супер тор за доматите през юли

Вземете кофа, напълнете я с обикновена вода (оставяйки малко свободно пространство) и добавете калиев сулфат и пепел. Що се отнася до първия компонент, една супена лъжица е достатъчна. Но ще ви трябва по-голямо количество - една чаша. Разбъркайте старателно съдържанието на контейнера.

Резултатът ще бъде течност, с която трябва да се подхранят доматите. Всеки доматен храст трябва да получи един литър от приготвения продукт. В резултат на това торене растението получава едновременно няколко важни за него компонента: калий, фосфор, калций, магнезий и др. Азотът, от който доматите не се нуждаят в средата на лятото, отсъства от тора. По този начин няма да се причини вреда на градинската култура.

Употребата на този тор ще доведе само до положителни резултати: защита на доматите от болести, ускорено узряване, повишен добив.

Правила за торене на доматите

Доматите често се засаждат с първия цветен грозд, но не е необходимо да бързате с торенето. Изчакайте 1-2 седмици. Това време е необходимо, за да може разсадът да се вкорени на новото място. По-добре е да се прилага тор, когато започне масовият цъфтеж.

Торенето на домати по време на цъфтежа трябва да включва калий. Задачата на този минерал е да преразпределя хранителните вещества, които осигуряват активен растеж. Въпреки това, поради факта, че при торене с калий, листата и стъблата губят азот и фосфор, ще е необходимо използването на целия комплекс от елементи. Възможно е да се добави пепелен тор на базата на калий, оборски тор и коприва.

Появата на цветове и завръзи не се случва веднага, а с растежа на стъблото. Поради тази причина, за по-добро образуване на плодове, можете да използвате 2-3 подхранвания (това зависи от вегетационния период и продължителността на сезона).

На етапа на образуване на плодове можете да използвате органична материя като инфузия на компост или оборски тор, разтворен във вода. За всяко растение ще ви трябват от 300 до 400 ml разтвор. Когато плодове са във фаза на активен растеж, можете да използвате инфузия на дрожди с костно брашно (консумация - 2 литра за едно растение). За да го приготвите разтворете 50 гр костно брашно и 1 пакетче мая в 10 л вода.

По време на плододаване от минералните торове можете да използвате бор, който помага да се увеличи количеството захари в доматите и увеличава срока на годност. Манганът е необходим за увеличаване на производителността и се използва за предотвратяване на гъбични заболявания.

Първи признаци на мана по доматите - ето как да ги разпознаете

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес