Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият юлски тор за богата реколта от картофи

16 юли 2024, 18:28 часа

През юли все още не е късно да се извърши торене на картофите, което ще доведе до увеличаване на добивите. В случая мая може да се използва като компонент за подхранване на насажденията и стимулиране образуването на по-големи, по-вкусни и по-устойчиви на съхранение клубени. Три пакетчета суха мая ще бъдат достатъчни, за да увеличат сериозно добива на една от най-популярните градински култури - картофите.

Само опитните градинари винаги поръсват картофите с това

Маята лесно се превръща в супертор за картофите. Но трябва да вземете предвид, че масата трябва да се влива в продължение на една седмица. Ето защо трябва да действаме сега, за да имаме време да нахраним картофите с необичаен тор преди края на юли.

Как да направим супертор от мая за картофите?

В голям варел изсипете 2 кофи откъснати от градината плевели. Изсипете три пакчета суха мая в същия съд Залейте с обикновена вода. Това е всичко: не са необходими други съставки. Продуктът обаче не може да се използва веднага: градинарят ще трябва да изчака една седмица. Веднага след като настъпи крайният срок, трябва да приложите подготвения тор за подхранване на картофите. Всеки храст трябва да получи 2 литра течност.

Дъждовен ден не е подходящ за извършване на процедурата. Препоръчително е да се прилага това торене през периода, когато няма валежи.

Торене на картофите

Качеството на реколтата може значително да се подобри, ако се използва допълнително подхранване. Ето и няколко метода за приготвяне на тор, подходящ за картофите.

Пепел - изсипете чаша пепел в кофа, добавете гореща вода до горе и оставете да престои един ден. След това изсипете разтвора върху почвата близо до растенията. Можете да разпръснете пепелта на тънък слой между редовете по цялата площ.

Калиев сулфат - разредете веществото в количество от 10 гр в 10 литра вода, изсипете прясно приготвения разтвор върху почвата.

Течен оборски тор - за кофа вода ще ви трябва 1 литър течен оборски тор. Разредете сместа и с нея залейте лехите.

Пилешки тор - ще ви трябват 500-600 гр пилешки тор, разбъркайте го в кофа с вода, докато се получи хомогенна каша и го изсипете под храстите.

Зелен тор - откъснете малко плевели, може и млада коприва, листа от глухарче, напълнете кофата около 1/5 с листната маса. Добавете вряща вода до самия връх, оставете за 3-5 дни. След това разредете концентрата с вода в съотношение 1:10 и полейте растенията.

Урея - разтворете лъжица от веществото в кофа с вода, изсипете сместа под храстите и разкопайте почвата малко. Един храст се нуждае от поне половин литър добавка.

Суперфосфат - разредете половин чаша прах в 10 литра вода, разбъркайте и полейте насажденията. Когато течността се абсорбира, почвата се разрохква добре, но само в горната част.

Как да торите картофите през юли, за да е богата реколтата им

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес