Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво разстояние се засаждат картофите

14 март 2024, 17:04 часа

За да бъде реколтата от картофи добра и храстите да не пречат на растежа един на друг, трябва да знаете на какво разстояние да ги засадите.

Реклама

Разстояние при засаждане на картофи

Разстоянието, на което се засаждат картофите в земята, зависи от избраната схема. То от своя страна зависи от региона, защото на места преобладава суша, а на други често вали. Стандартното разстоянието между дупките трябва да бъде 30-35 см, а между редовете - 70-80 см.

Ако за пръв засаждате този зеленчук, можете да маркирате района с колчета и въже, за да извършите процедурата правилно.

Засаждането на картофите може да се осъществи и над нивото на почвата. Този метод е популяренв Холандия и е изключително подходящ за региони, където вали много често. При тази схема клубените са разположени над нивото на почвата, а дъждовната вода се влива в редовете и не уврежда картофите.

Засаждане на картофи през март - ето какво трябва да знае всеки градинар

Първо трябва да приготвите хребетите, това може да стане с култиватор или плуг. Височината им трябва да е15 см, разстоянието между тях е 70-80 см. На върховете на хребетите, на разстояние 30 cm един от друг, изкопайте дупки с дълбочина 5-6 cm, поставете по една грудка в тях и покрийте с почва.

Засаждането в траншеи е метод, който е по-подходящ за сухи райони. Подготовката за него започва още през есента.

През есента изкопайте окопи с дълбочина 20–30 cm и ги напълнете с органична материя (добавя се смес от компост, тор, мокро сено, понякога пепел). Разстоянието между окопите е 70 см. През пролетта хумусът ще се утаи и дълбочината на жлебовете вече ще бъде около 5 см. Когато засадите грудките, разстоянието между тях трябва да бъде 30 см.

Подготовка на почвата и картофите за засаждане

Почвата за следващата реколта започва да се подготвя в края на лято. При копаене можете да добавите урея, амониева селитра, двойно гранулиран суперфосфат или калиева сол.

Чистите клубени за засаждане трябва да тежат от 55 до 100 грама. Препоръчва се клубените да се затоплят до стайна температура в продължение на 3 дни, след което да се поставят на перваза на прозореца, в ниски кутии или на пода близо до прозорец, така че да получават лека слънчева светлина. Можете да ги третирате картофите с меден сулфат или биостимуланти.

Ако клубените имат дебели, силни и къси кълнове, те могат да бъдат засадени. Големите картофи трябва да се нарязват с нож, така че най-малко 2 кълна да се намират върху отрязаните части. Изсушете ги за 2 дни, след което продължете със засаждането.

За садене на картофи - кога е подходящият момент

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес