Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен трик, с който ще защитите розовите храсти през горещите летни дни

11 юли 2024, 11:39 часа

Въпреки че повечето розови храсти обичат слънцето, интензивната следобедна жега може да бъде стресираща за тях, особено за пъпките и цъфтящите розови храсти (тези, които растат, напъпили или цъфтят в техните саксии) са засадени през по-горещия период от сезона на растеж. Поддържането на розите здрави по време на горещо време е важно за красивите рози.

Още: Болна орхидея: 5 начина да я върнете към живот

Защита на розите от горещо време

Когато температурите са от средни до високи 32-37 °C и нагоре, важно е да се опитате да ги поддържате не само добре хидратирани/напоени, но и да им осигурите някаква форма на облекчение от топлината. Когато листата изглеждат увехнали, това е форма на естествена защита. На места, където има малко време за такива „почивки за облекчение“ от интензивната жега, е важно да се опитате да създадете средства за такива защита.

Могат да се осигурят облекчаващи паузи за вашите розови храсти, като се създаде сянка през най-горещите часове на деня. Ако имате само няколко розови храста, това може да стане с помощта на чадъри. Купете няколко чадъра, които са направени от светъл плат. Светлоотразителното сребристо или бяло обаче е най-доброто. Ако можете да намерите само чадъри с по-тъмен цвят, можете да ги превърнете в нещо като палми, които правят сянка и отразяват слънцето! Просто покрийте чадъра от произволен цвят с алуминиево фолио с лъскавата страна нагоре или покрийте чадъра с бял плат. Това ще им помогне да отразяват интензивните слънчеви лъчи и ще подобрят качеството сянката.

Засенчването ще помогне да се даде на розовите храсти и растения необходимата релефна почивка, а светлият цвят на покритието на чадъра ще помогне за отразяването на слънчевите лъчи, като по този начин спомага за намаляване на по-нататъшното нагряване. Отново, не забравяйте да ги напоявате добре, но не и да преполивате.

Още: 5 цветя, които можете да засеете през юли за цвят в края на лятото

През дните, когато се разхлади, измийте добре листата, когато поливате розите, те ще се зарадват. Много розови храсти ще спрат да цъфтят, когато са подложени на топлинен стрес, тъй като работят усилено, за да поддържат необходимата влага, която тече към листата им. Това е естествена форма на защита за тях. Цъфтежът ще се върне, когато температурите не са толкова високи.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес